Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poludňajšie zemetrasenie vo východnom Rakúsku Slováci takmer necítili

Bratislavský hrad Foto: TASR

Ústav vied o Zemi Slovenskej akadémie vied v Bratislave doteraz eviduje iba tri makroseizmické dotazníky z Bratislavy, ktoré hovoria o chvení na vyšších poschodiach budov.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Prejavy dnešného zemetrasenia vo východnom Rakúsku Slováci príliš nezaregistrovali. Ústav vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave doteraz eviduje iba tri makroseizmické dotazníky z Bratislavy, ktoré hovoria o chvení na vyšších poschodiach budov.

"Dva z týchto dotazníkov vyplnili obyvatelia Petržalky, tretím nás informoval obyvateľ Karlovej Vsi," uviedol Andrej Cipciar z oddelenia seizmológie Ústavu vied o zemi SAV.

Podľa jeho ďalších slov, ak by k zemetraseniu nedošlo na poludnie, ale v noci či nadránom, keď je oveľa menší ruch, prejavy otrasov by ľudia vnímali zrejme výraznejšie.

Zemetrasenie, zaznamenané o 12.28 h, malo epicentrum pri dolnorakúskej obci Alland ležiacej necelých 30 kilometrov juhozápadne od Viedne. Ako uviedol Cipciar, zaregistrovali ho takmer všetky seizmologické stanice v SR. Podľa meraní dosiahlo zemetrasenie magnitúdu 4,1.

Agentúra APA s odvolaním sa na rakúsky Centrálny ústav pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG) informovala, že vo východnom Rakúsku spôsobili otrasy pôdy iba menšie škody na budovách.

Podľa vyjadrenia seizmologičky ZAMG Rity Meurersovej pre APA môžu zemetrasenia tejto intenzity spôsobiť "menšie škody, ako napríklad trhliny v omietke". Doplnila, že kolegovia už dnes dostali takéto hlásenia, ako i najmenej 1800 upozornení od občanov, ktorí zemetrasenie pocítili.