Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Zemplín a Šariš majú svoje čaro po celý rok

Na archívnej snímke z 29. novembra 2018 zasnežovanie svahu v lyžiarskom stredisku Ski Drienica za obcou Drienica v okrese Sabinov. Foto: TASR - Milan Kapusta

V blízkosti Sabinova sa nachádzajú dva areály zimných športov.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Šariš patrí medzi regióny Slovenska, v ktorých stavili na cestovný ruch. Severná časť východného Slovenska je bohatá na unikátne kultúrne i technické pamiatky. Krásu Bardejova a výnimočnosť drevených kostolíkov ocenili aj zápisom do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. V zimnom období dokáže okolie východoslovenských miest ponúknuť i terény na zimné športy, čím sa ešte zvyšuje celoročná atraktivita celého regiónu.

V blízkosti Sabinova sa nachádzajú dva areály zimných športov. Nad obcou Drienica na južných svahoch Čergovského pohoria sa rozprestiera lyžiarske stredisko Drienica-Lysá. Obe časti sú prepojené dvojkilometrovou lanovou dráhou. Na Lysej majú zjazdovky celkovú dĺžku 11,2 kilometra. Pozostávajú z modrých, červených, ale i jednej čiernej trate na Baraňom. Zjazdovky sú umelo zasnežované a obsluhuje ich sedem vlekov. Z kopca sú pekné výhľady až do Tatier. V Drienici sú štyri vleky a dve zjazdovky ľahkej a stredne ťažkej náročnosti. V okolí strediska sú trasy na bežecké lyžovanie.

Ski Drienica lyžiarske stredisko za obcou Drienica v okrese Sabinov, foto z archívu.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Približne 12 kilometrov od Sabinova sa nachádza lyžiarske stredisko Dubovica-Žliabky. Dva lyžiarske vleky majú dĺžku 400 a 1200 metrov. Celková dĺžka piatich zjazdoviek je päť kilometrov. Aj tam sú vhodné podmienky na bežkovanie. Čergovské pohorie ponúka lyžovačku aj v stredisku Fričkovce. Lyžiari tam nájdu tri zjazdovky, ktoré sú vhodné pre rodiny s deťmi. Vleky sú v prevádzke iba počas piatka a víkendov.

Nad Bardejovom v pohorí Nízkych Beskýd je lyžiarom k dispozícii stredisko Stebnícka Huta. Dve zjazdovky 900 metrov a 1000 metrov sú určené pre začiatočníkov i pokročilých. Prevýšenie kopca je 170 metrov a svoje terény si tam nájdu aj snoubordisti. V okolí sú dobré podmienky aj na bežkovanie a lyžiarsku turistiku. Neďaleké stredisko Regetovka taktiež ponúka dobré terény na zjazdové lyžovanie. Od začiatočníkov až po skúsených lyžiarov si na troch zjazdovkách svoje zručnosti môžu precvičiť aj snoubordisti. V stredisku je päť vlekov, takmer tri kilometre tratí, z nich takmer polovica je zasnežovaná. V areáli sú i udržiavané bežecké trate.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Branislav Račko


Po ceste medzi Bardejovom a Svidníkom sa pri obci Nižná Polianka nachádza lyžiarske stredisko Makovica. Lyžiari tam nájdu jeden vlek a 900 metrov dlhú červenú zjazdovku, ktorá je zasnežovaná a upravovaná. V prípade dobrých snehových podmienok dokáže stredisko vybudovať pre záujemcov aj snowpark. V okrese Svidník sa ďalej chodí lyžovať do obce Medvedie. Lyžiarske svahy sú asi 300 metrov za obcou. Stredisko disponuje tromi vlekmi, takmer počas celej sezóny sa lyžuje na prírodnom snehu.

V regióne horného Zemplína sa upravované lyžiarske svahy nachádzajú pri meste Medzilaborce. Ski Danová je situovaná v blízkosti hraníc s Poľskom. Dva vleky obsluhujú dve zjazdovky, z ktorých jedna je pre začiatočníkov a druhá pre skúsenejších lyžiarov. Atrakciou areálu je kolotoč na lyžiach. V okrese Snina sa lyžuje, ak sú vhodné snehové podmienky v Parihuzovciach. V stredisku sú dva vleky s dĺžkou 800 a 550 metrov.

Humenčania využívajú lokálny lyžiarsky areál v Chlmci. Zjazdovka v Ski parku Chlmec je nízkej až strednej náročnosti. Je tak vhodná pre rodiny s deťmi. Obdobná zjazdovka je k dispozícii aj pre obyvateľov Vranova nad Topľou v Zámutove. Pre bežkárov tam je k dispozícii až 52 kilometrov upravených tratí.