Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Ženám pomôže pri prevencii rakoviny interaktívna mapa

Ilustračná snímka, rakovina prsníka. Foto: TASR/AP

Kampaň predstavili pri príležitosti ôsmeho ročníka spoločného kongresu Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti (SGPS) a Českej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti (ČGPS).

Bratislava 27. mája (TASR) - Pri prevencii rakoviny prsníkov a krčka maternice má ženám pomôcť interaktívna mapa, ktorá spája odborníkov s pacientami. Osvetu do viacerých slovenských miest prinesie aj edukačná kampaň, ktorú organizuje aliancia Nie rakovine. Informovala o tom jej prezidentka Jana Pifflová Španková na piatkovej tlačovej konferencii.

Vysvetlila, že gynekologické ambulancie sa môžu zapojiť do kampane pomocou webovej stránky a vylepiť si nálepku, ktorou povedia nie rakovine. Pôvodný projekt vznikol s gastroenterológmi a momentálne sa rozšíril o ďalšie pracoviská vrátane gynekologických a pediatrických ambulancií.

"Potrebujeme dostať pacientky do ambulancií ku gynekológom ešte v štádiu prevencie, keď sa ochorenie neprejavilo alebo je v predrakovinovom štádiu," povedal prezident Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti Martin Redecha. Priblížil, že zdravotné poisťovne pozývajú ženy na kontroly. "Sú to stotisíce výziev, ktoré poslali. Žiaľ, to bolo aj počas koronavírusu, takže to bolo horšie. Ale dosah bol asi sedem percent, čo je zatiaľ hrubý odhad," doplnil Redecha.

Kampaň predstavili pri príležitosti ôsmeho ročníka spoločného kongresu Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti (SGPS) a Českej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti (ČGPS). Podľa Redecha sa na ňom zúčastní 1200 až 1400 účastníkov. Témy kongresu pokrývajú všetky aktuálne oblasti pôrodníctva, humanizácie pôrodníctva, starostlivosti o pacientku počas pôrodu, starostlivosť o dieťa a tiež v gynekológii starostlivosť o rakovinové ochorenia. "Hlavným cieľom sú zdravé ženy na Slovensku a Čechách," povedal predseda ČGPS Vladimír Dvořák.

Štátna tajomníčka Ministerstva zdravotníctva SR Lenka Dunajová Družkovská v tejto súvislosti pripomenula zavedenie bezplatného očkovania pre dievčatá a chlapcov vo veku 12 a 13 rokov proti ľudskému papilomavírusu (HPV) na Slovensku. "Výskumy zo zahraničia dokazujú, že už po desiatich až 12 rokoch od zavedenia očkovania sa dokázal pokles o 87 až 97 percent. Sú to naozaj neskutočné čísla," doplnila.