Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Žiaci a učitelia si môžu otestovať zručnosti v IT Fitness Teste

Na snímke predseda Digitálnej koalície Mário Lelovský počas tlačovej konferencie Národnej koalície pre digitálne zručnosti a povolania SR na tému Otvorenie 13. ročníka IT Fitness testu 2024, v Bratislave 16. apríla 2024. Foto: TASR - Pavol Zachar

Každý, kto test vyplní do konca októbra, automaticky získa elektronický certifikát, ktorý potvrdzuje aktuálnu úroveň jeho digitálnych zručností.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Digitálna koalícia v utorok spustila 13. ročník IT Fitness Testu. Úroveň svojich digitálnych zručností si budú môcť otestovať žiaci a učitelia základných a stredných škôl na Slovensku, v Česku, Maďarsku, Poľsku a aj na Ukrajine.

"Digitálne zručnosti sú povinnou výbavou každého, kto chce úspešne študovať alebo pracovať a výsledok testu poskytne podrobnú informáciu o ich skutočnej úrovni a súčasne odporučí, ktoré oblasti si treba zlepšiť," vysvetlil predseda Digitálnej koalície Mário Lelovský. Testovanie je bezplatné, online dostupné v šiestich jazykoch vrátane angličtiny či ukrajinčiny.



K dispozícii sú dve verzie testu. Pre žiakov základných škôl je dostupná verzia s dvadsiatimi testovacími otázkami. Pre študentov vyšších ročníkov, učiteľov a ďalších respondentov je pripravený súbor 25 otázok. Tie preveria ich zručnosti v kategóriách, ako sú internet, bezpečnosť a počítačové systémy, komplexné úlohy, kancelárske nástroje a kolaboratívne nástroje a sociálne siete.

Každý, kto test vyplní do konca októbra, automaticky získa elektronický certifikát, ktorý potvrdzuje aktuálnu úroveň jeho digitálnych zručností. Otázky v rámci IT Fitness Testu každoročne zostavuje medzinárodný autorský tím expertov. Sú praktické a reflektujú na súčasné požiadavky na zručnosti a najnovšie trendy a výzvy v digitálnom prostredí.

Ako reakcia na výzvy, ktoré prináša digitálna éra, sa v tomto ročníku testovania žiaci a študenti budú môcť bližšie oboznámiť s prácou s rôznymi nástrojmi umelej inteligencie. "Výzvu predstavujú predovšetkým ľudia, ktorí dokážu nástroje umelej inteligencie správne a bezpečne využívať, aby im pomohla stať sa efektívnejšími. Som preto rád, že slovenskí žiaci a študenti majú aj vďaka IT Fitness Testu už dnes príležitosť učiť sa, akým spôsobom nástroje umelej inteligencie používať," podotkol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD).



Bezplatné, celoplošné, online testovanie je na Slovensku dostupné od roku 2012. V roku 2022 sa testovanie rozšírilo aj do krajín V4. IT Fitness Test cieli najmä na žiakov a učiteľov základných a stredných škôl, cieľom je objektívne otestovať ich digitálne zručnosti.