Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Žiaci môžu prostredníctvom tvorby videa spoznať osobnosť vedca Stodolu

Aurel Stodola Foto: TASR

Záujemcovia sa môžu do súťaže zapojiť s natočeným hraným videom, videoanimáciou či animovanou 2D grafikou.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Žiaci a študenti základných a stredných škôl môžu prostredníctvom tvorby videa lepšie spoznať osobnosť slovenského vedca Aurela Stodolu. Zážitkové centrum vedy Aurelium, Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR, vyhlásilo druhý ročník videosúťaže na tému Objav(y) Aurela Stodolu. Informuje o tom CVTI SR na svojom webe.

Otvorená výzva na predkladanie študentských prác môže byť podľa CVTI SR doplnkovou vzdelávacou aktivitou počas hodín a seminárov z fyziky. Cieľom je spoznať osobnosť Stodolu, jeho život a najmä jeho objavy. "Súťažným výstupom žiaka alebo študenta má byť video o osobnosti Aurela Stodolu, o jeho živote, vynálezoch a patentoch. Stodola bol vedcom svetového formátu. Bol strojný inžinier, matematik, pedagóg a zakladateľ teórie parných turbín," priblížil Martin Ivičič zo Zážitkového centra vedy Aurelium.

"Tí, ktorí sa do súťaže zapoja, ho spoznajú ešte bližšie a vo forme videa sprostredkujú jeho prínos aj ostatným," uviedol Ivičič. Záujemcovia sa môžu do súťaže zapojiť s natočeným hraným videom, videoanimáciou či animovanou 2D grafikou. Na natáčanie môžu súťažiaci použiť videokameru, digitálnu zrkadlovku či mobilný telefón. Postprodukčné techniky môžu tiež využiť ľubovoľne.

Minimálna dĺžka videa je tri minúty, maximálne sedem minút. Termín zaslania videa je najneskôr do 30. novembra.