Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Žiaci môžu svoje projekty prihlásiť na festival vedy a techniky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Posledným možným termínom je 10. október.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Žiaci môžu svoje projekty z prírodných vied prihlásiť na krajské kolá súťaže Festival vedy a techniky Amavet do 10. októbra. TASR o tom informoval koordinátor projektov Asociácie pre mládež, vedu a techniku Ján Nemec.

Pätnásty ročník Týždňa vedy a techniky na Slovensku sa bude niesť v znamení motta "15 rokov stretnutí s vedou! Objavuj ju s nami". Súčasťou festivalu je aj výstava Veda netradične, ktorú organizuje Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti, kde si návštevníci budú môcť exponáty chytiť, aby sa presvedčili, že veda vie byť aj hravá. Podujatie bude od 8. do 9. novembra v areáli výstaviska Incheba v Bratislave, kde bude súčasťou veľtrhu Bibliotéka a výstavy Pedagogika.

Festival vedy a techniky Amavet je určený pre deti a mládež vo veku do 20 rokov s neukončeným stredoškolským vzdelaním. "Svoje projekty žiaci každoročne prezentujú v 11 súťažných kategóriách prostredníctvom posterových prezentácií, ale aj výstavných exponátov pred členmi odbornej hodnotiacej komisie," uviedol Nemec. Víťazi budú následne obhajovať svoj projekt a reprezentovať školu aj Slovensko na národných a svetových vedeckých súťažiach a fórach vedeckovýskumnej činnosti mládeže.

"Celoslovenského finále sa zúčastnia najúspešnejší žiaci krajských kôl z celého Slovenska so spoluúčasťou pozvaných zahraničných delegácií z Mexika, Belgického kráľovstva, Českej republiky a Ruskej federácie, čím sa vytvoria podmienky na výmenu skúseností a nadväzovanie priateľstiev medzi účastníkmi z jednotlivých zúčastnených krajín," dodal Nemec.