Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Žiacky poradný výbor bude pracovať i na zmenách vo vzdelávaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zástupcovia žiakov na stretnutí diskutovali o tom, čo sa im na vzdelávaní a školstve páči a kde vnímajú priestor na rozvoj.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Žiacky poradný výbor má za sebou prvé oficiálne zasadnutie. Výbor je zložený zo 16 členov, ktorí budú mať možnosť vyjadrovať sa aj k pripravovaným zmenám vo vzdelávaní. Informuje o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na svojom webe.

"Žiacky poradný výbor je konkrétnym vyjadrením toho, že mladí ľudia majú byť a sú partnermi pri prijímaní opatrení v škole i v spoločnosti, ktoré sa priamo dotýkajú ich života," povedal generálny riaditeľ Iuventy – Slovenského inštitútu mládeže Peter Lenčo. Verí, že bude inšpiráciou pre iné inštitúcie či samosprávy pre spoluprácu s mladými ľuďmi.

Zástupcovia žiakov na stretnutí diskutovali o tom, čo sa im na vzdelávaní a školstve páči a kde vnímajú priestor na rozvoj. Ako pozitíva vnímajú napríklad rovesnícke a interaktívne vyučovanie. Zlepšenie by si podľa nich zaslúžili učebné pomôcky. Vo vyučovaní im tiež chýba finančná gramotnosť a enviro témy. "Diskusie boli veľmi podnetné a verím, že Žiackemu poradnému výboru sa podarí naplniť svoje poslanie zvyšovať účasť žiakov pri rozhodovaní o návrhoch koncepcií v oblastiach výchovy, vzdelávania a života mládeže," uviedol Jozef Miškolci zo Štátneho pedagogického ústavu.

Hodnoty, ktorých sa chce výbor pri svojom pôsobení držať, sú vzájomný rešpekt, aktívne počúvanie, otvorenosť, rovnosť, hľadanie riešení, kreativita, rozhodovanie na základe faktov a schopnosť spolupracovať a argumentovať.