Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ŽIGA: Budeme sa brániť žalobe pre zákaz vývozu vody do zahraničia

Na snímke minister životného prostredia SR Peter Žiga. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Minister priblížil, že za žalobou stojí poľská firma, ktorá mala záujem čerpať vodu z vodného zdroja na Slovensku.

Bratislava 3. februára (TASR) – Slovensko sa bude dôsledne brániť voči žalobe poľskej firmy, ktorej sa nepozdáva, že Ústava SR od roku 2014 zakazuje vývoz vody okrem spotrebiteľských balení a na humanitárne účely. Po zasadnutí vlády to dnes uviedol minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD).

RTVS informovala, že Európska komisia v tejto súvislosti začala právne konanie voči Slovenskej republike kvôli vytváraniu prekážky vo voľnom pohybe tovaru. "Je to štandardný proces, ktorý komisia vedie proti každej krajine, keď má infringement. My sa budeme dôsledne brániť," vyhlásil Žiga s tým, že sa neobáva možných finančných sankcií.

Minister priblížil, že za žalobou stojí poľská firma, ktorá mala záujem čerpať vodu z vodného zdroja na Slovensku, potrubím ju prepravovať do jej domovskej krajiny a tam ju plniť do plastových fliaš.

"My jej nebránime, môže to isté urobiť na slovenskej strane, urobiť tu pridanú hodnotu, zaplatiť z toho dane, zamestnať ľudí. V tomto ju dokonca aj podporíme," vysvetlil šéf envirorezortu. "Ale aby niekto navŕtal vrt na území Slovenska, vyviezol rúrou vodu do zahraničia a tam s ňou robil čo chce, to nepôjde," ozrejmil.

Žiga sa pritom domnieva, že do budúcna aj ostatné európske krajiny prijmú podobnú právnu úpravu ako Slovensko. "Bude to vážny problém nielen v Európe, ale na celom svete a keďže my máme nejaké zásoby a nemáme ich rovnomerne rozložené na celom Slovensku, potrebujme ich chrániť pre ďalšie generácie," uzavrel.