Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Žiga: Predsedu NR SR pri zvolávaní schôdze limituje rokovací poriadok

Na snímke zľava predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Peter Pellegrini, poslanec Róbert Puci a podpredseda NRSR Peter Žiga (všetci Hlas-SD) počas 10. schôdze parlamentu, ktorá nebola uznášaniaschopná po prvom hlasovaní 12. februára 2024 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Predseda parlamentu z hľadiska rokovacieho poriadku nemá veľa možností, musí zvolať schôdzu do siedmich dní, skonštatoval podpredseda parlamentu Peter Žiga.

Bratislava 12. februára (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) je pri zvolávaní schôdze k návrhu na vyslovenie nedôvery limitovaný rokovacím poriadkom. Podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD) to uviedol v súvislosti s výhradami k zvolaniu schôdze k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) počas jej pracovnej cesty. Podotkol, že v pléne chýbali aj poslanci opozície.

"Predseda parlamentu z hľadiska rokovacieho poriadku nemá veľa možností, musí zvolať schôdzu do siedmich dní," skonštatoval Žiga. Ako uviedol, pondelok bol jediný voľný deň, keď v parlamente nebol plánovaný program. Na schôdzu prišiel aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Žiga si myslí, že prišiel podporiť ministerku pri prípadnom odvolávaní.

Poslanci NR SR nebudú v pondelok rokovať o návrhu na odvolanie ministerky kultúry. Keďže parlament nebol uznášaniaschopný, Pellegrini presunul rokovanie o návrhu na utorok (13. 2.) o 8.00 h.

Návrh na odvolanie Šimkovičovej podali opoziční poslanci z PS a SaS. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi. Problém vidia aj v zmene pri umeleckých fondoch, obávajú sa zničenia ich verejnoprávnej podstaty a nezávislosti.