Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Žiga prevzal zápisnicu o výsledku prezidentských volieb

Na snímke vľavo podpredseda NR SR Peter Žiga prijal vpravo predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Burdu, ktorý mu odovzdal zápisnicu o výsledku prezidentských volieb 9. apríla 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Žiga ocenil vysokú volebnú účasť. Apeloval pritom aj na rešpektovanie výsledku volieb.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 9. apríla (TASR) - Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga (Hlas-SD) prevzal zápisnicu o výsledku prezidentských volieb. V utorok mu ju odovzdal predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda. Žiga je aktuálne poverený výkonom právomocí predsedu NR SR, keďže Petrovi Pellegrinimu zvolením za hlavu štátu zanikol mandát.

"Ďakujem všetkým občanom, ktorí využili toto demokratické právo zúčastniť sa na voľbách, pretože tým dali najavo záujem o budúcnosť Slovenska a o veci verejné," skonštatoval Žiga a ocenil vysokú volebnú účasť. Apeloval pritom aj na rešpektovanie výsledku volieb.

Okrem toho sa podpredseda NR SR poďakoval štátnej komisii za jej prácu, ale aj členom volebných komisií, poriadkových síl, obciam a mestám i všetkým, ktorí zabezpečovali pokojný priebeh volieb.

Víťazom druhého kola prezidentských volieb sa stal Pellegrini s celkovým ziskom 53,12 percenta hlasov. Ivan Korčok získal 46,87 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 61,14 percenta, na druhom kole prezidentských volieb sa zúčastnilo 2.671.279 voličov.