Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

KDH rokuje s Janckulíkom o kandidatúre na predsedu ŽSK

Igor Janckulík Foto: TASR - Pavel Neubauer

Igor Janckulík je splnomocnencom vlády SR pre rýchlostné cesty a pôsobí aj ako poslanec zastupiteľstva ŽSK, do ktorého kandidoval v obvode Námestovo za stranu #Sieť.

Žilina 10. marca (TASR) – Za predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) by mohol kandidovať poslanec Národnej rady (NR) SR Igor Janckulík, ktorý v parlamente pôsobí v klube Mosta-Híd a pôvodne kandidoval za #Sieť. S Janckulíkom rokuje KDH.

"Sme v rokovaní," potvrdil TASR predseda KDH Alojz Hlina. Viac povedať nechce, jasnejšie to podľa jeho slov bude po utorkovom stretnutí so SaS a OĽaNO-NOVA.

KDH by sa mohlo pridať k SaS a OĽaNO-NOVA, ktoré už podpísali dohodu o spolupráci vo voľbách do vyšších územných celkov. Dvojica strán bude spolupracovať vo všetkých ôsmich krajoch, otvorené sú spolupráci aj s ďalšími stranami, ktoré to myslia so Slovenskom úprimne. Spomínajú KDH a SMK. Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič v súvislosti so Žilinským krajom spomínal ako kandidátku na predsedníčku Eriku Jurinovú, poslankyňu NR SR za OĽaNO-NOVA.

Igor Janckulík je splnomocnencom vlády SR pre rýchlostné cesty a pôsobí aj ako poslanec zastupiteľstva ŽSK, do ktorého kandidoval v obvode Námestovo za stranu #Sieť.

Kandidatúru na predsedu ŽSK zatiaľ oficiálne neohlásil žiadny kandidát. V roku 2013 sa o post predsedu ŽSK uchádzalo päť kandidátov. Kandidátom koalície Smer-SD, Slovenská národná strana, Strana zelených bol Juraj Blanár zo Žiliny. S podporou Koalície pre zmenu (Kresťanskodemokratické hnutie, Most-Híd, Sloboda a Solidarita, Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana) kandidoval Miroslav Mikolášik z Dolného Kubína. Nominantom Ľudovej strany Naše Slovensko bol Ivan Pavlisko z Ružomberka, kandidátom Komunistickej strany Slovenska súkromný podnikateľ Juraj Pavlovič z Lipovca v okrese Martin a nezávislým kandidátom Igor Ryban z Višňového v okrese Žilina. Predsedom ŽSK sa stal Juraj Blanár.