Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Medzinárodný tím testoval príručku pre kurzy kritického myslenia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Medzinárodný tím testoval príručku pre kurzy kritického myslenia UNIZA.

Žilina 4. októbra (TASR) – Príručka pre kurzy kritického myslenia v šiestich jazykových mutáciách pre Žilinskú univerzitu v Žiline (UNIZA) bude výsledkom medzinárodného projektového stretnutia Erasmus+, ktoré sa uskutočnilo v polovici septembra v chorvátskom Čakovci. TASR o tom informovala Adriana Valentovičová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA.

Doplnila, že cieľom tohto stretnutia bolo otestovať inovatívnu metodológiu na výučbu kritického myslenia pre vekové kategórie 45 plus a 65 plus. „Okrem tréningu myslenia s aplikáciou na každodenný život sa venuje jeho rozvoju v oblasti médií, cudzích jazykov a informačno-komunikačných technológií," uviedla Valentovičová.

„Určite je umením napísať zaujímavú príručku, ale ešte väčším ju napísať tak, aby bola v praxi použiteľná. Záleží nám na výsledku, preto sme príručku v praxi týždeň testovali sami na sebe," povedala členka projektového tímu Lenka Môcová.

Koordinátor projektu Albert Kulla z Ústavu celoživotného vzdelávania (ÚCV) UNIZA vysvetlil, že učebný materiál má veľký potenciál.

„Ide o jedinečnú príručku s intelektuálnym a edukačným kapitálom, ktorý akútne potrebujú učitelia, profesionáli, vedeckí pracovníci. Verím, že si nájde miesto v inštitúciách, ktoré poskytujú vzdelávanie dospelým. Tréning kritického myslenia neodmysliteľne patrí aj k výučbe vysokoškolských študentov, takže aj tu ho vieme prirodzene aplikovať," dodal Kulla.

Na projekte okrem slovenských učiteľov ÚCV UNIZA spolupracujú aj učitelia, tréneri a lektori z Nemecka, Chorvátska, Španielska, Litvy a Estónska. Podľa riaditeľa hostiteľskej organizácie POU Čakovec Maria Zamudu sa počas stretnutia všetci presvedčili, že práve rôznorodé zloženie projektového tímu dáva to pravé korenie výsledku.

„Účastníci kurzov kritického myslenia v ÚCV UNIZA sa majú na čo tešiť, príručka vyjde v ďalšom roku," uzavrela Valentovičová.