Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Žilina zmení podmienky používania bicyklov pre ich poškodzovanie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Partneri projektu sa zhodli na nových podmienkach, v rámci ktorých zaviedli poplatky za nedodržiavanie zásad.

Žilina 17. októbra (TASR) – Jazdy viacerých cyklistov na jednom bicykli či nevhodné zaobchádzanie s bicyklom sú dôvodom zmeny všeobecných obchodných podmienok používania zdieľaných bicyklov v Žiline. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Doplnil, že dôsledkom jazdy viac než jednej osoby na vybranom bicykli BikeKIA v rovnakom čase je zúčtovanie technického poplatku v hodnote 100 eur. "Používanie, parkovanie a uzamknutie bicykla mimo územia mesta Žilina je spoplatnené sumou 50 eur. Na zavedení nových opatrení sa zhodli všetci partneri projektu," uviedol Miškovčík.

"K novým opatreniam sme museli pristúpiť po tom, čo začal narastať počet poškodených bicyklov dôsledkom jazdy dvoch pasažierov na jednom bicykli. Takéto nevhodné zaobchádzanie spôsobuje poškodenie košíka, ktorého nosnosť je maximálne päť kilogramov a slúži predovšetkým na prepravu tašiek. Veríme, že daný poplatok bude pôsobiť preventívne a podporí udržateľnosť systému. Naším cieľom je, aby zdieľanie bicyklov mohlo bezodplatne a vo vysokej kvalite slúžiť obyvateľom Žiliny aj v budúcich sezónach," uviedol správca Nadácie Kia Motors Slovakia Dušan Dvořák.

Každý užívateľ si môže požičať na svoje užívateľské konto naraz až štyri bicykle zdarma – vďaka tomu môže jazdiť na zdieľanom bicykli aj cyklista, ktorý nemá užívateľské konto. "V záujme udržania systému aj do budúcnosti je potrebné, aby užívatelia a obyvatelia mesta Žilina cítili za systém BikeKIA spoločnú zodpovednosť a používali bicykle v súlade s určenými podmienkami. Ďakujeme užívateľom a obyvateľom mesta, ktorí si zdieľané bicykle v meste cenia, nahlasujú nám nevhodné zaobchádzanie s bicyklami a zasielajú nám aj fotografie," dodala riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločnosti ARRIVA na Slovensku Petra Helecz.

"Tohtoročné dáta využívania bikesharingu naďalej potvrdzujú, že o službu je v Žiline stále veľký záujem. Veríme, že prijaté opatrenia zamedzia nevhodnému správaniu niektorých používateľov bicyklov a bikesharing bude aj naďalej fenoménom v oblasti alternatívnych foriem dopravy," uzavrel primátor Žiliny Peter Fiabáne.