Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Žilinka a Šikuta oceňujú zámery súdnej mapy

Na archívnej snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hlavnými cieľmi reformy súdnej mapy z dielne rezortu spravodlivosti sú špecializácia sudcov na hlavné agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov.

Bratislava 28. januára (TASR) - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka a predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta po spoločnom rokovaní vo štvrtok ocenili zámery Ministerstva spravodlivosti SR, ktoré sleduje zmena súdnej mapy, sú však za otvorenú diskusiu k tejto téme. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

"Považujú za nevyhnutné, aby ich naplneniu predchádzala poctivá, odborná a otvorená diskusia všetkých, ktorých sa naplnenie zámerov dotkne," priblížila ďalej hovorkyňa GP SR. Podľa jej slov Žilinka aj Šikuta v tejto súvislosti vyslovili myšlienku potreby zrealizovania série odborných okrúhlych stolov, ktoré by dôkladne zanalyzovali možné dosahy reformy na justičný systém a činnosť orgánov prokuratúry tak, aby nedošlo k ich znefunkčneniu.

Hlavnými cieľmi reformy súdnej mapy z dielne rezortu spravodlivosti sú špecializácia sudcov na hlavné agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov. Reforma počíta aj s reorganizáciou súdov, dotknúť sa má najmä súdov prvého i druhého stupňa. Zo všeobecného súdnictva sa má tiež vyčleniť správna agenda. Reformné kroky by mali podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) viesť aj k zníženiu korupčných väzieb v súdnictve.

Spolu so špecializáciou sudcov by sa mala transformovať súčasná sieť 54 okresných súdov na 30 obvodov prvostupňových súdov. V rámci Bratislavy a Košíc majú na prvom stupni pôsobiť mestské súdy združujúce jednotlivé mestské obvody. Doterajší počet ôsmich krajských odvolacích súdov by mal byť nahradený tromi obvodmi odvolacích súdov.