Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Žilinka namieta pozývanie špeciálneho prokurátora na výbory

Na snímke súčasný generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina) na pondelkovom rokovaní požiadal o prijatie opatrení, ktoré majú tomu zabrániť.

Bratislava 6. júna (TASR) - Generálny prokurátor Maroš Žilinka má výhrady k pozývaniu špeciálneho prokurátora na parlamentné výbory. Hovorí o neprípustnom zásahu do ústavného postavenia generálneho prokurátora a porušovaní zákona. Predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina) na pondelkovom rokovaní požiadal o prijatie opatrení, ktoré majú tomu zabrániť. Kollár uznal Žilinkove argumenty, tému chce otvoriť na grémiu i koaličnej rade, upozorní aj šéfov výborov.

"Výbory NR SR si môžu pozývať na svoje schôdze generálneho prokurátora SR, nie však špeciálneho prokurátora či iného prokurátora," upozornil Žilinka koncom mája Kollára v liste, v ktorom ho zároveň požiadal o stretnutie. Doplnil, že generálny prokurátor sa môže dať na výbore zastupovať, ak s tým výbor súhlasí.

Predseda parlamentu dal Žilinkovi za pravdu. "Túto tému budem preberať na grémiu pred júnovou schôdzou, otvorím to aj na koaličnej rade a upozorním predsedov výborov," deklaroval po stretnutí. Ako skonštatoval, ak chcú šéfovia výborov pozvať špeciálneho prokurátora, musia informovať a požiadať o to generálneho prokurátora, ktorý môže dať splnomocnenie na zastupovanie prokuratúry. "Nemôžeme obchádzať rokovací poriadok, nemôžeme obchádzať zákon," zdôraznil.

Špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica prizvali napríklad na ústavnoprávny výbor v súvislosti s Mečiarovými amnestiami, poukázal Žilinka. Podotkol, že vec nie je v pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry. Namietal tiež pozvanie Lipšica na brannobezpečnostný výbor k zásahu polície na okresnom súde. Pozvanie a účasť špeciálneho prokurátora na danom výbore je podľa neho v rozpore so zákonom a ústavným postavením a zodpovednosťou generálneho prokurátora SR. V oboch prípad mal Lipšic dostať pozvanie bez Žilinkovho súhlasu či vedomia.