Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Žilinka: Osobne sa zúčastním na rekonštrukcii skutku M. Lučanského

Na archívnej snímke generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dávam garanciu a dal som ju aj poslancom národnej rady aj celej spoločnosti, že urobíme v rámci trestného konania všetky nevyhnutné úkony tak, aby sme sa dozvedeli pravdu, povedal šéf prokurátorov.

Bratislava 7. januára (TASR) - Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa osobne zúčastní na rekonštrukcii skutku, ktorý predchádzal úmrtiu bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Rekonštrukcia sa uskutoční po vyhodnotení kamerových záberov aj záznamov z počítačových sietí súvisiacich s otváraním a zatváraním dverí v celách a po ich porovnaní s výpoveďami svedkov. Žilinka o tom informoval novinárov po tom, ako sa zúčastnil na brannobezpečnostnom výbore v parlamente.

"Je to, myslím si, prvýkrát, čo si na úkonoch trestného konania v takejto veci vyhradil účasť priamo generálny prokurátor. Dávam garanciu a dal som ju aj poslancom národnej rady aj celej spoločnosti, že urobíme v rámci trestného konania všetky nevyhnutné úkony tak, aby sme sa dozvedeli pravdu. V prípade, že budú splnené podmienky na vyvodenie či už disciplinárnej alebo trestnej zodpovednosti, aby tak bolo urobené," povedal šéf prokurátorov.

Poslancov na výbore Žilinka informoval o začatí trestných stíhaní. Okrem skutkov súvisiacich s udalosťami z 29. a 30. decembra minulého roka sa podľa jeho slov začalo trestné stíhanie pre poškodenie zdravia Lučanského, ku ktorému malo dôjsť 9. decembra.

Trestné stíhanie sa začalo pre dva skutky, trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu s trestným činom ublíženia na zdraví a pre samostatný skutok marenia úlohy verejným činiteľom. Okrem charakteru mechanizmu vzniku a podielu iných osôb na vzniku zranení Lučanského sa podľa Žilinku bude skúmať aj to, či príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) vykonali všetky adekvátne opatrenia zodpovedajúce zdravotnému a psychickému stavu policajného exprezidenta a tiež opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti jeho života a zdravia vo výkone väzby.

"Trestné stíhania sú nastavené tak široko, že prakticky všetky skutočnosti týkajúce sa oboch incidentov z hľadiska zranení a následku, ako aj z hľadiska postupov a činnosti príslušníkov ZVJS, budú posúdené v rámci trestného konania," priblížil generálny prokurátor.

Poslancov tiež Žilinka informoval o vykonaní neodkladných úkonov trestného konania aj o zaisťovacích úkonoch tak, "aby v neskoršom štádiu trestného konania nemohlo byť spochybňované, že bolo manipulované s týmto alebo oným dôkazom".