Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Žilinka: Po zúžení paragrafu 363 by bol generálny prokurátor štatistom

Na archívnej snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Paragraf 363 dáva generálnemu prokurátorovi právomoc zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípravnom konaní, ak bol týmto rozhodnutím porušený zákon.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Ak by došlo k zúženiu či zrušeniu paragrafu 363 Trestného poriadku, generálny prokurátor by bol len štatista. Myslí si to súčasný šéf prokurátorov Maroš Žilinka. Nepovažuje za správne, ak sa pristupuje k zmene zákona pod vplyvom emócií alebo pre nespokojnosť s konkrétnym rozhodnutím. K návrhom na zmenu paragrafu sa nechce vyjadrovať, keďže ešte nejde o oficiálne návrhy.

"Som o tom absolútne presvedčený," odpovedal v stredu Žilinka na otázku novinárov, či ešte stále platí, že po zúžení paragrafu by sa z generálneho prokurátora stal štatista.

K zmenám zákona treba podľa neho pristupovať po dôkladnej analýze. "Treba povedať vo všeobecnosti, že nepovažujem za správne, ak sa pristupuje k zmene akéhokoľvek ustanovenia zákona pod vplyvom emócií alebo nespokojnosti s nejakým konkrétnym rozhodnutím, ale malo by sa k tomu pristupovať po dôkladnej odbornej analýze s vypočutím si hlasu odbornej verejnosti, ako aj aplikačnej praxe a toho, čo to môže spôsobiť," povedal po zasadnutí parlamentného ľudskoprávneho výboru, na ktorom mal prezentovať správu o činnosti prokuratúry za minulý rok. Výbor však nebol uznášaniaschopný.

Žilinka videl len neoficiálne návrhy na zmenu paragrafu. "Nemienim sa vyjadrovať k neoficiálnym návrhom alebo mediálne prezentovaným rečiam ľudí, ktorí s trestným právom nemajú nič spoločné," reagoval s tým, že ak parlament zmeny schváli, neostane mu nič iné, len to rešpektovať.

Šéf Generálnej prokuratúry (GP) SR tiež povedal, že nie je pravda, že by nepustil špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica na pracovnú skupinu, ktorá má riešiť situáciu v bezpečnostných zložkách. "Rozhodoval som o nominovaní člena do tejto pracovnej skupiny a nominoval som za generálnu prokuratúru, ktorej integrálnou súčasťou, aj keď osobitnou, je Úrad špeciálnej prokuratúry, pani magistru Hubertovú," povedal Žilinka s tým, že nominoval do skupiny jedného člena, ktorý bude prezentovať jednotné stanovisko GP SR.

Na archívnej snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Žilinka nemá problém stretnúť sa s povereným prezidentom Policajného zboru Štefanom Hamranom a riešiť s ním pracovné problémy.

Paragraf 363 dáva generálnemu prokurátorovi právomoc zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípravnom konaní, ak bol týmto rozhodnutím porušený zákon.

GP SR zrušila 31. augusta na základe tohto paragrafu obvinenia voči bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému, podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi, finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a voči Arpášovej manželke.

Vládny kabinet sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazal, že bude "dôsledne trvať na dodržiavaní zákazu negatívnych pokynov a okrem iného v tejto súvislosti preskúma zúženie právnej úpravy paragrafu 363 Trestného poriadku tak, aby zodpovedala jej pôvodnému zmyslu". Aj zmenou tohto paragrafu sa má zaoberať pracovná skupina, ktorú zriadil premiér Eduard Heger (OĽANO) po rokovaní bezpečnostnej rady štátu.