Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Žilinka: Postup prokurátorky v kauze zneužívania kňazom nebol zákonný

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR - Martin Baumann

Generálny prokurátor avizuje vyvodenie personálnej konzekvencie. Hovorí o podkvalifikovaní skutku, za ktorý dostal kňaz podmienečný trest odňatia slobody.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Námestníčka okresnej prokurátorky v Dolnom Kubíne nepostupovala v kauze sexuálneho zneužívania kňazom Františkom O. v súlade so zákonom. Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka o tom informoval na sociálnej sieti. Avizuje vyvodenie personálnej konzekvencie. Hovorí o podkvalifikovaní skutku, za ktorý dostal kňaz podmienečný trest odňatia slobody.

"Námestníčka okresnej prokurátorky postupom pri výkone dozoru nad dodržiavaním zákonnosti v prípravnom konaní nezabezpečila náležité zistenie skutkového stavu veci, získané dôkazy nesprávne vyhodnotila a aj v dôsledku toho nesprávne a neúplne právne kvalifikovala skutok," zdôraznil Žilinka.

Ako ďalej uviedol, miernejšie právne posúdenie stíhaného skutku dospelo do neprimerane nízkeho trestu, ktorý nezodpovedal okolnostiam prípadu, jeho následkom a závažnosti. "Na tejto skutočnosti nemôže zmeniť nič ani fakt, že v konečnom dôsledku schválil dohodu o vine a treste, uzavretú medzi obvineným a námestníčkou okresnej prokurátorky, sudca Okresného súdu Dolný Kubín," podotkol.

Krajskému prokurátorovi v Žiline uložil prijať účinné opatrenia, aby k obdobným porušeniam zákonnosti v budúcnosti nedošlo. "Zistené reťazenie pochybení v danom prípade je takého charakteru, že ho nie je možné tolerovať a bude mať personálnu konzekvenciu," dodal generálny prokurátor.

Zároveň riaditeľovi trestného odboru Generálnej prokuratúry (GP) SR uložil vykonať previerku zákonnosti postupu prokurátorov v obvode Krajskej prokuratúry Žilina v konaní o dohode o vine a treste.

Za pokračujúci zločin sexuálneho zneužívania maloletého dievčaťa odsúdil Okresný súd Dolný Kubín na konci júna kňaza Františka O. na trojročný trest s podmienečným odkladom na štyri roky. Sudkyňa sa stotožnila s návrhom prokuratúry a schválila dohodu o vine a treste.