Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Žilinka spomína potrebu predložiť zákon o preukazovaní pôvodu majetku

Na archívnej snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas rokovania Ústavnoprávneho výboru NR SR 1. februára 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Šéf Generálnej prokuratúry SR podotkol, že predloženie novely zákona o preukazovaní pôvodu majetku vyplývalo z plánu legislatívnych úloh vlády SR na rok 2021.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Zákon o preukazovaní pôvodu majetku doteraz nepredstavili odbornej ani laickej verejnosti. Upozorňuje na to generálny prokurátor Maroš Žilinka. Tvrdí, že pred rokom požiadal ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú o vytvorenie pracovnej skupiny k príprave legislatívy a dodnes nedostal odpoveď. Rezort spravodlivosti reagoval, že návrh zákona finalizuje a k práci na ňom bude prizvaná aj Generálna prokuratúra (GP) SR.

"Dnes je presne rok, čo som listom požiadal ministerku spravodlivosti SR o vytvorenie expertnej pracovnej skupiny k príprave legislatívnej zmeny nefunkčného a prakticky neaplikovateľného zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ktorá by umožnila efektívne a účinné odčerpávanie nelegálne nadobudnutého majetku," uviedol Žilinka na sociálnej sieti s tým, že mu ministerka na list nereagovala.

Šéf Generálnej prokuratúry (GP) SR podotkol, že predloženie novely zákona o preukazovaní pôvodu majetku vyplývalo z plánu legislatívnych úloh vlády SR na rok 2021. "Včasné prijatie skutočne efektívneho zákona o preukazovaní pôvodu majetku má význam nielen z pohľadu spravodlivosti a morálky, ale aj z pohľadu vytvárania zdrojov odoberaním výnosov a majetku nadobudnutého z nelegálnych zdrojov, ktoré by v konečnom dôsledku slúžili všetkým poctivým občanom Slovenska," uviedol. Žilinka tiež ponúka odborné kapacity GP SR pri príprave legislatívy.

Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že na návrhu zákona pracuje. "Participatívne na ňom spolupracovalo aj Ministerstvo vnútra SR. A k práci na zákone bude prizvaná aj GP SR. Aktuálne návrh zákona už finalizujeme a v krátkom čase ho plánujeme predložiť do riadneho legislatívneho procesu," uviedol pre TASR Peter Bubla z tlačového oddelenia rezortu.