Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Žilinka sa ohradil voči vyjadreniam poslancov i hanlivým výrokom

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas 78. schôdze NR SR 6. decembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Žilinka sa ohradil aj voči niektorým vyjadreniam o krajských prokurátoroch.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Generálny prokurátor Maroš Žilinka považuje za smutné, že z vystúpení poslancov Národnej rady (NR) SR sa asi len jedno týkalo správy o činnosti prokuratúry a stave zákonnosti, ktorú predniesol. V závere diskusie o správe reagoval na viaceré vyjadrenia poslancov, ktorí kritizovali využívanie paragrafu 363 Trestného poriadku či nedostatočnú komunikáciu generálnej prokuratúry. Ohradil sa voči hanlivým výrokom na adresu prokurátorov a voči niektorým vyjadreniam poslancov.

Na vyjadrenia poslanca Alojza Baránika (SaS) o oslobodzovaní gangstrov reagoval, že takéto vyjadrenia sú vrcholom neúcty. Pripomenul prezumpciu neviny a potrebu rešpektovať dôstojnosť osôb. Podčiarkol, že generálny prokurátor v zmysle paragrafu 363 Trestného poriadku neoslobodzuje a nič nezastavuje, ale svojím zákonným oprávnením reaguje.

Žilinka sa ohradil aj voči niektorým vyjadreniam o krajských prokurátoroch. "Stále rozprávate o tom, ako ich mám na povel," povedal poslancom a odmietol dehonestujúce výroky na ich adresu. Dodal, že si váži ich prácu. Deklaroval, že od nich nikdy žiadnu nezákonnosť nežiadal a ani nebude.

Čo sa týka výhrad voči jeho komunikácii, vyzval poslancov, aby nechali na ňom, ako sa bude vyjadrovať. Pokiaľ ide o spôsob vysvetľovania dôvodov jednotlivých rozhodnutí, myslí si, že kto chce, ten to pochopí. Tvrdí, že vždy poskytli jasné a vecné stanovisko k dôvodom vedúcim k rozhodnutiam prokuratúry. Pripomenul, že všetky odôvodnenia zverejňujú a nie je možné ich dopĺňať o odpovede na nejaké otázky.

Za zavádzanie označil výroky Márie Kolíkovej (SaS), že si generálny prokurátor osobuje právo rozhodnúť o vine a nevine, pričom má o tom rozhodovať súd. Podčiarkol, že prokurátor rozhoduje v zmysle kompetencií a že má dozerať na zákonnosť predsúdneho konania. "Úlohou prokurátora je na každé porušenie zákona reagovať," podčiarkol. Súdu má byť podľa jeho slov predložená len vec, v ktorej zákonným spôsobom prebehlo prípravné konanie.

Poslanci diskusiou o správe generálneho prokurátora ukončili šiesty rokovací deň. Zídu sa opäť v stredu (7. 12.), od 9.00 h by sa mali venovať správe o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry.