Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Žilinka: Stíhaním Petra B. bol porušený zákon v neprospech obvineného

Na archívnej snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR - Martin Baumann

Petra B. zadržali koncom januára spoločne s exšéfom finančnej správy Františkom I., bývalým šéfom IT sekcie finančnej správy Milanom G. a konateľkou IT spoločnosti Allexis Janou R.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Trestné stíhanie podnikateľa Petra B., ktorý bol obvinený v rámci policajnej akcie Mýtnik I., bolo nedôvodné, a to pre absenciu dôkazov. Vznesením obvinenia bol porušený zákon v neprospech obvineného. Skonštatoval to generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Odôvodnil tak rozhodnutie o zastavení stíhania podnikateľa podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Jeho stanovisko TASR poskytol hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

Trestné stíhanie založené na výpovedi jediného tzv. korunného svedka, poskytujúceho pomoc pri odhaľovaní trestnej činnosti výmenou za beztrestnosť alebo iné výhody, vyžaduje podľa generálneho prokurátora od konajúcich orgánov osobitnú obozretnosť. "V danom prípade tomu tak, žiaľ, nebolo. Ide o ukážkový príklad nedôvodného trestného stíhania len na základe výpovede spolupracujúcej osoby, ktorá nebola podporená ďalšími dôkazmi," podotkol Žilinka s dôvetkom, že takéto procesné postupy považuje za škodlivé.

Generálny prokurátor zrušil uznesenie vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ešte 12. októbra. A to v časti, ktorým vzniesla obvinenie voči Petrovi B. pre zločin prijímania úplatku. Zrušil tiež naň nadväzujúce uznesenie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o zamietnutí sťažnosti obvineného, podanej proti uzneseniu o vznesení obvinenia. Generálny prokurátor zároveň prikázal vyšetrovateľke NAKA, aby o veci znovu konala a rozhodla.

Petra B. zadržali koncom januára spoločne s exšéfom finančnej správy Františkom I., bývalým šéfom IT sekcie finančnej správy Milanom G. a konateľkou IT spoločnosti Allexis Janou R. V rámci policajnej akcie Mýtnik I bol obvinený aj brat Petra B. Obvinenia všetkých zadržaných sa podľa polície týkali trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní a s korupciou.