Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Žilinka vykonal pohovor s prokurátorom ÚŠP J. Šantom

Na archívnej snímke Ján Šanta. Foto: TASR - Jakub Kotian

Generálny prokurátor poukázal na to, že Šanta hanlivo označil bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika výrazom "pošahanec".

Bratislava 3. júna (TASR) - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka v piatok vykonal pohovor s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jánom Šantom. Dôvodom je, že sa pri svojom vystúpení v rámci verejnej diskusnej relácie správal verejnosti spôsobom nehodným postavenia prokurátora a znižujúcim vážnosť prokuratúry. Vyplýva to z vyjadrenia generálneho prokurátora zverejneného na sociálnej sieti.

"Každý prokurátor je podľa zákona a etického kódexu prokurátora pri výkone funkcie aj mimo plnenia služobných povinností povinný chrániť ľudskú dôstojnosť, zachovávať dôstojnosť prokurátora, dodržiavať pravidlá prokurátorskej etiky a vystupovať zdvorilo a slušne," zdôraznil Žilinka, ktorý je presvedčený, že len takéto vystupovanie prokurátorov môže prispieť k budovaniu dôvery v orgány prokuratúry.

Ako ďalej uviedol, Šanta sa v diskusnej relácii týmito pravidlami neriadil. Poukázal na to, že hanlivo označil bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika výrazom "pošahanec". Tiež, že na margo vznesenia obvinenia advokátovi Marekovi P., známeho z viacerých mediálnych káuz, zosmiešňujúco uviedol, že mu "zjavne dochádza para".

"Pretože špeciálny prokurátor a ani iný vedúci prokurátor ÚŠP nevyvodil dôsledky zo zistených nedostatkov v správaní sa podriadeného prokurátora, dnešného dňa som využijúc zákonnú kompetenciu vykonal s dotknutým prokurátorom pohovor v zmysle zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry," dodal. Pohovor by mal podľa Žilinku zabezpečiť, aby sa obdobné konanie v budúcnosti neopakovalo.