Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Žilinka zrušil obvinenie voči poslancovi Martinovi B.

Na archívnej snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR - Martin Baumann

Poslanec Národnej rady SR Martin Borguľa bol na jar 2022 obvinený z podplácania, ako jeden zo skupiny osôb.

Bratislava 20. januára (TASR) - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka zrušil rozhodnutie vyšetrovateľa o vznesení obvinenia voči poslancovi Národnej rady SR Martinovi Borguľovi pre podplácanie i rozhodnutie špeciálneho prokurátora o zamietnutí sťažnosti obvineného voči uzneseniu obvinenia. Dôvodom je podľa šéfa prokuratúry nesplnenie podmienok na vznesenie obvinenia.

"Skutok, ktorý je uvedený v uznesení obvinenia, neobsahuje fakty, ktoré zamedzia zameniteľnosti skutku, opis skutku a trestné stíhanie sa neopieralo o náležité zistenia skutkového stavu v nevyhnutnej miere potrebnej na vznesenie obvinenia," uviedol Žilinka.

Podľa jeho slov neboli vôbec verifikované okolnosti, ktoré sa týkali dôvodov, pre ktoré došlo k obvineniu. Žilinka tak konštatoval nenaplnenie objektívnej stránky trestného činu podplácania. "A teda skutok, ku ktorému došlo, nie je možné kvalifikovať ako trestný čin podplácania," dodal.

Upozornil zároveň na povrchnosť orgánov činných v trestnom konaní v prípravnom konaní, dokumentoval to na nesprávnom označení spoločnosti vystupujúcej v kauze. Rozhodnutie bude v anonymizovanej podobe zverejnené na webe Generálnej prokuratúry (GP) SR.

Borguľa na sociálnej sieti reagoval, že v prípade, kde bol dlho vedený ako poškodený, sa z neho deň pred hlasovaním o vydaní poslanca parlamentu Roberta Fica (Smer-SD) na väzobné stíhanie stal obvinený. "Pol roka ste poškodený, prípad je mesiace uzavretý a zrazu prípad zmení vyšetrovateľa a som obvinený," uviedol.

Je presvedčený, že to bolo politické rozhodnutie s cieľom zastrašiť ho pred blížiacim sa hlasovaním. "Celý čas som poukazoval na fakt, že ak som uplácal, musí existovať vec, za ktorú som úplatok dával. Tvrdil som to vyšetrovateľovi nielen ja, ale aj páni prokurátori Lipšic a Harkabus. Bola mu určená povinnosť nájsť prípad, za ktorý som mal uplácať," skonštatoval Borguľa. Tvrdí, že bola prehľadaná prokuratúra, polícia a nič sa voči nemu nenašlo. "Nemal som proste za čo uplácať. A presne v týchto intenciách rozhodol generálny prokurátor," vyhlásil s tým, že si počká na písomné vyhotovenie rozhodnutia.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vo svojej reakcii na sociálnej sieti uviedol, že z tlačovej konferencie generálneho prokurátora je zrejmé, že Generálna prokuratúra SR sa v danej veci odchýlila od svojich doterajších právnych názorov v porovnateľných trestných veciach. "ÚŠP sa po doručení uznesenia generálneho prokurátora komplexne vyjadrí k opakovaným situáciám, keď pri aplikácii paragrafu 363 a nasl. Trestného poriadku je jeden a ten istý procesný postup (alebo výklad hmotnoprávneho ustanovenia) aprobovaný ako zákonný a v prípade inej obvinenej osoby je posúdený ako nezákonný," vyhlásil úrad.

Poslanec Národnej rady SR Martin Borguľa bol na jar 2022 obvinený z podplácania, ako jeden zo skupiny osôb. Voči vzneseniu obvinenia podal sťažnosť, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic ju však zamietol. Poslanec sa bránil tým, že v celej kauze vystupoval ako poškodený a čelil vydieraniu.