Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Žilinka: Zmena paragrafu 363 sa stala témou výlučne politickou

Na archívnej snímke súčasný generálny prokurátor SR Maroš Žilinka v Pezinku v utorok 3. mája 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Úpravou paragrafu 363 Trestného poriadku chce OĽANO prispieť k obnove dôvery v právny štát.

Bratislava 22. augusta (TASR) – Zmena paragrafu 363 Trestného poriadku sa už stala témou výlučne politickou a nie odbornou. Na sociálnej sieti to konštatuje generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

"Skutočne je zmena paragrafu 363 Trestného poriadku, ktorý je dlhé roky rešpektovaným účinným právnym prostriedkom nápravy porušenia zákonnosti, v súčasnosti tým kardinálnym problémom spoločnosti?" pýta sa Žilinka. Zaujíma ho aj to, či nie je potrebné prioritne riešiť existenčné problémy občanov Slovenska.

Úpravou paragrafu 363 Trestného poriadku chce OĽANO prispieť k obnove dôvery v právny štát. Poslanci Národnej rady SR Milan Vetrák a Lukáš Kyselica (obaja OĽANO) predkladajú novelu, ktorá má byť základnou zmenou a má obmedziť využitie paragrafu na najzávažnejšie prípady a pochybenia. Ustanovenie by sa napríklad nemuselo automaticky týkať preskúmavania uznesenia o vznesení obvinenia. Na základe diskusií s inými koaličnými stranami autori návrhu predpokladajú, že zmena by mohla prejsť do druhého čítania. Následne by chceli verejnú diskusiu.