Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Žitňanská chce viesť stranu, aby bola prvou voľbou neľavicového voliča

Predsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská počas prejavu na kongrese. Foto: TASR/Martin Baumann

Podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská zdôraznila, že v SDKÚ-DS už nikdy nesmú hasiť problémy na poslednú chvíľu.

Zvolen 19. mája (TASR) - Podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská chce stranu viesť tak, aby sa v najbližších parlamentných voľbách stala prvou voľbou pre neľavicového voliča. Vyhlásila to v prejave na kongrese SDKÚ-DS krátko pred voľbou nového lídra s tým, že v minulom storočí by povedala, že pre pravicového.

"Všetci hovoria, že treba viac počúvať ľudí. Tí si želajú, aby vláda Smeru dostala dôveryhodnú opozíciu, aby existovala alternatíva. Kandidujem preto, lebo pre mňa je SDKÚ-DS tá jediná strana, ktorá má potenciál, aby existovala alternatíva vláde jednej strany. Verím, že to spolu dosiahneme, preto kandidujem," vysvetlila delegátom.

Žitňanská zároveň poukázala na pochybnosti, ktoré sa voči jej kandidatúre objavujú. "Čítam, že som Dzurindov človek, kaviarenský intelektuál, že som žena. Áno, Mikuláš Dzurinda ma pozval na kandidátku našej strany. Ja sa mu chcem poďakovať za to, že sme pevne ukotvení v západnom svete a že máme za sebou veľké reformy, ktoré dali ľuďom nádej na lepší život," povedala.

Tu bude player


Podľa jej slov pozná základnú politickú poučku, že keď je zle, hoď vinu na predchodcu. "Mne sa prieči pridať sa k tým, ktorí najlepšie vedia, koho treba rituálne popraviť. Keď bolo zle, tak som sa postavila. Povedala som celej verejnosti, že nastal čas na zmenu aj v našej strane a keď dostanem dôveru od voličov, budem sa uchádzať o pozíciu predsedníčky," pripomenula.

Tu bude player



Žitňanská zdôraznila, že v SDKÚ-DS už nikdy nesmú hasiť problémy na poslednú chvíľu. "Preto som pripravená, ak ma zvolíte, byť stále medzi vami. Ak mi dáte dôveru, o dva roky zvolám kongres, aby sme si mohli povedať, čo sa nám podarilo a čo ešte treba urobiť," avizovala.

Na margo výhrady, že má úzku agendu, politička podotkla, že byť ministerkou spravodlivosti a mať výsledky, znamená mať jasnú agendu. "Ďakujem za príležitosť meniť justíciu a zápasiť o spravodlivosť na Slovensku. Keď mi dáte dôveru, tak podmienky pre ľudí tak, ako som ich dostala ja, budem naďalej vytvárať. Na jeseň chceme programovú konferenciu a so mnou máte istotu, že sa budem odvážne venovať programovej agende celej SDKÚ-DS. Mám jasno v tom, že nestačí od rána do večera vymýšľať dobre znejúce bonmoty a že nás nezachráni len hovoriť, že budeme počúvať ľudí. Musíme mať odpovede," apelovala.

Úlohu podľa jej slov nehrá ani to, že je žena. "Nie som v strane mesiac ani rok a poznáte ma. Viete, že nelavírujem a že ponúkam pevné postoje. Som človek, na ktorého sa dá spoľahnúť. Nikdy som si nerobila osobnú kampaň na úkor strany. Hrám otvorene a vždy hovorím, čo si myslím," podotkla.

Žitňanská zopakovala, že vo svojom najužšom tíme počíta s Ľudovítom Kaníkom, Martinom Fedorom, Ivanom Štefancom, Miroslavom Beblavým, ale aj so súčasnými protikandidátmi na predsednícky post Pavlom Frešom a Viliamom Novotným.