Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

L. Žitňanská povýšila dôstojníka ZVJS J. Brisudu za záchranu života

Ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská. archívne foto Foto: TASR - Štefan Puškáš

V disciplinárnom rozkaze ministerka spravodlivosti odôvodnila, že Brisuda vykonal záslužný čin a prejavil statočnosť pri záchrane ľudského života.

Bratislava 25. apríla (TASR) – Mimo výkonu služby vytiahol z horiaceho rodinného domu dve jeho obyvateľky. Za tento nedávny záslužný čin dnes ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) mimoriadne povýšila zástupcu riaditeľa Ústavu na výkon väzby pre mladistvých Jozefa Brisudu do hodnosti plukovníka.

Výložky plukovníka s troma zlatými hviezdami si Brisuda prevzal z rúk ministerky v prítomnosti generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milana Ivana, ktorý povýšenie navrhol. V disciplinárnom rozkaze Žitňanská odôvodnila, že Brisuda vykonal záslužný čin a prejavil statočnosť pri záchrane ľudského života.

„O Zbore väzenskej a justičnej stráže sa vie väčšinou vtedy, keď sa stane niečo nepríjemné. Som rada, že máme príležitosť povedať niečo pozitívne," vyzdvihla ministerka skutok. Dokazuje podľa nej profesionalitu príslušníkov zboru, ako aj to, že sa na zbor možno spoľahnúť.

Požiar rodinného domu prepukol v noci 12. apríla. Brisuda, ktorý býva v susedstve, vyniesol zo zadymených priestorov najprv 90-ročnú obyvateľku domu, ktorá nemala silu sama vyjsť. Následne sa vrátil po jej 50-ročnú dcéru, ktorá sa do domu vracala v snahe zachrániť z neho veci a uhasiť ho. Až po jeho čine na miesto prišli hasiči.

„Najprv som vypol elektriku, hlavný prívod, potom som pribehol k dverám a po pravej strane som v oknách videl obrovské plamene,“ opísal Brisuda. Aj napriek tomu vbehol do domu a podarilo sa mu hmatom nájsť jeho obyvateľku. „Začal som ju ťahať von, ona sa zrejme ešte snažila hasiť, lebo v druhej ruke mala kýbeľ s vodou,“ priblížil.

Pri záchrane druhej obyvateľky musel Brisuda navyše čeliť útoku psa, ktorý sa snažil ochrániť svoju paniu. „Keď som ju ťahal z domu, nešťastne mi spadla a vlčiak do mňa skočil z druhej strany, lebo si pravdepodobne myslel, že ju bijem,“ doplnil. Obe ženy sa mu podarilo dostať von k susedom. Sanitka ich následne odviezla do nemocnice.