Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Žitňanská vzala späť návrh na začatie stíhania sudcu Gromana

Foto: TASR/Vladimír Benko

Z výkazov výkonnosti a štatistík vecí však vyplynulo, že Radovan Groman bol jedným z najvýkonnejších sudcov obchodného úseku OS Bratislava. Až po tejto argumetácii ministerka vzala svoj návrh späť.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská vzala späť svoj návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudcovi Okresného súdu Bratislava I (OS 1) Radovanovi Gromanovi.

Návrh podala šéfka rezortu spravodlivosti disciplinárnemu senátu v polovici decembra minulého roka a vzatie späť zase bolo doručené v pondelok 2. apríla. Na spomínaného sudcu, ktorý je podľa štatistík najvýkonnejším sudcom obchodného úseku Okresného súdu Bratislava I, sa v júni minulého roka sťažovala spoločnosť BRATISLAVA, spol. s.r.o a to na porušenie práva na verejné prerokovanie vecí bez zbytočných prieťahov.

Podpredsedníčka OS I v odpovedi v auguste 2011 uviedla síce, že sťažnosť bola dôvodná, ale s poukazom na objektívne dôvody - zaťaženosť súdneho oddelenia, vysoký nápad vecí a nedostatočné personálne obsadenie obchodného úseku súdu. Napriek tomu ministerka Žitňanská podala spomínaný návrh na začatie konania, keďže približne 1,5 roka nebol vykázaný zo strany zákonného sudcu žiaden úkon vo veci spoločnosti BRATISLAVA.

Až z vyjadrenia dotknutého sudcu z konca decembra minulého roka a najmä z výkazov výkonnosti a štatistík vecí ním rozhodnutých vyplynulo, že bol jedným z najvýkonnejších sudcov obchodného úseku tohto nižšieho súdu. Sudca totižto riešil najmä staré reštančné veci, ktoré, prirodzene, uprednostnil pred novými vecami, ktoré napadli až po jeho vymenovaní za sudcu a v oblasti práve reštančných vecí bol prvým v poradí na OS I. Okrem toho vybavil v minulom roku takmer 600 vecí, rozhodol 782 vecí a z toho ich rozhodol 232 rozsudkom, kde bol tiež prvý v poradí sudcov obchodného úseku.

Až po tejto argumentácii ministerka Žitňanská využila svoje oprávnenie a svoj návrh na začatie disciplinárneho konania vzala v celom rozsahu späť.