Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zlatá klapka má desať rokov a nových víťazov

Ilustračné foto Foto: TASR

Súťaž vyhlasuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a hlavným organizátorom je ZUŠ Jána Albrechta v Bratislave.

Bratislava 5. apríla (TASR) – Jubilejný 10. ročník celoslovenskej súťaže v audiovizuálnej a multimediálnej tvorbe detí a mládeže Zlatá klapka pozná svojich víťazov. Cenu ministra školstva, vedy, výskumu a športu získal hraný film Judita od autorov Emy Michelčíkovej a Martina Rázusa zo súkromnej základnej umeleckej školy (SZUŠ) DAMA Prešov.

"Odborná porota ocenila, že závažnú historickú tému stvárnili autori filmu do podoby blízkej a pochopiteľnej mladému divákovi. Film Judita sa stal spomedzi 74 prihlásených súťažných príspevkov celkovým víťazom Zlatej klapky," uviedla pre TASR Lucia Celecová, riaditeľka Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Jána Albrechta v Bratislave.

Žiaci základných škôl, ZUŠ, centier voľného času (CVČ) a stredných odborných škôl súťažili v kategóriách spravodajstvo, publicistika/dokument, hraný film, animovaný film, strih, kamera, scenár, moderátor a moderátorka, herecký výkon pred kamerou.

Príspevky a výkony hodnotila odborná porota zložená z vysokoškolských pedagógov a odborníkov z televízneho prostredia a odboru kinematografie. Pracovala v zložení Aneta Parišková, Patrik Pašš, Anton Szomolányi, Zora Hudíková a predsedníčkou poroty bola Petra Kolevská.

Ako ďalej informovala Celecová, špeciálnou cenou bola Cena primátora Bratislavy, ktorú dostal publicistický príspevok Deň župných škôl Nivy od autorky Natálie Dvoranovej zo Školy umeleckého priemyslu (ŠUP) Sklenárova Bratislava.

Súťaž vyhlasuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a hlavným organizátorom je ZUŠ Jána Albrechta v Bratislave. Vyhlasovanie výsledkov bolo v doterajšej histórii Zlatej klapky v rôznych bratislavských divadlách a iných kultúrnych inštitúciách. "Pre pandemickú situáciu boli organizátori nútení zvoliť online formu vyhlasovania výsledkov," dodala Celecová s tým, že celý galavečer si môžu záujemcovia pozrieť na oficiálnom webe školy www.zusjanaalbrechta.eu.