Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zlatú cenu vojvodu z Edinburghu dostalo 116 mladých Slovákov

Na archívnej snímke ocenenia zo slávnostného odovzdávania cien programu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mladým ľuďom odovzdali ocenenie kapela Hex, herci Juraj Kemka a Marek Fašiang, standupistka Lujza Garajová-Schrameková a cestovateľ Peter Hliničan.

Bratislava 27. júna (TASR) - Zlatú cenu vojvodu z Edinburghu (DofE) dostalo 116 mladých ľudí zo Slovenska. Ocenenie si prebrali v pondelok v Primaciálnom paláci v Bratislave.

"Som veľmi hrdý na to, že tu dnes oceňujeme mladých ľudí, ktorí dokázali na sebe tak dlho a vytrvalo pracovať. Spolu ste venovali vyše 6000 hodín dobrovoľníckej práce pre vaše komunity, rozvíjali ste svoj talent a zažili ste dobrodružstvá na expedícii," povedal na ceremónii britský veľvyslanec Nigel Baker.

Zlatú cenu DofE získala Soňa Kmeťová, ktorá sa pod vedením svojho mentora venovala hudbe. "DofE ma naučilo sebadisciplíne a naučilo ma manažovať si čas a vytvoriť si priestor na spev, ktorý som vždy milovala, a naopak, aj na šport, ktorý nikdy nebol mojou silnou stránkou," povedala.

Martin z Nových Zámkov sa v rámci programu stal bačom na salaši pod Veľkou Fatrou. DofE mu podľa vlastných slov dalo nádej v mladú generáciu. Ocenenie získal aj Šimon, ktorý pri OSN zastupuje Slovensko od jesene minulého roka. S Gretou Thunbergovou spolupracoval počas konferencie Youth4Climate na tvorbe mládežníckeho klimatického manifestu. "Účasť v DofE mi dodala akúsi kredibilitu," skonštatoval.

Mladým ľuďom odovzdali ocenenie kapela Hex, herci Juraj Kemka a Marek Fašiang, standupistka Lujza Garajová-Schrameková a cestovateľ Peter Hliničan.

Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu je rozvojový program. Mladým ľuďom vo veku 14 až 24 rokov dáva šancu rozvinúť svoje schopnosti a charakterové vlastnosti, naplniť svoj potenciál a pomôcť im uspieť v živote.