Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Zloženie členov rady školy v reedukačných centrách sa nebude meniť

Na snímke poslanci NR SR za SaS zľava Jana Bittó Cigániková, Richard Sulík a Branislav Gröhling. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zmena v zložení členov rady školy v reedukačných centrách mohla podľa SaS priniesť väčšiu transparentnosť.

Bratislava 7. mája (TASR) - Zloženie členov rady školy v reedukačných centrách a diagnostických centrách sa nebude meniť. Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli v utorok novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve z dielne SaS, ktorá zmenu navrhovala. SaS neuspela ani s novelou zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Plénum ju odmietlo. Skupina poslancov za SaS ňou chcela oslobodiť sprievodcov maloletých pacientov do 12 rokov od úhrady poplatkov za ich pobyt v nemocnici.

Zmena v zložení členov rady školy v reedukačných centrách mohla podľa SaS priniesť väčšiu transparentnosť. Predkladatelia navrhovali znížiť počet členov, ktorých deleguje zriaďovateľ a nahradiť ich externými členmi. Poslanci novelou reagovali na zlý stav reedukačných a diagnostických centier na Slovensku. Jednou z príčin dlhodobých problémov je podľa nich nedostatočná externá kontrola týchto zariadení.

Parlament nepodporil ani ďalší návrh SaS. Predkladatelia pripomenuli, že podľa platného zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti je sprievodca maloletého pacienta oslobodený od poplatku za pobyt v nemocničnom zariadení len v explicitne uvedených prípadoch. Je to pri sprievodcoch pacientov do troch rokov, sprievodcoch maloletých pacientov, ktorí podstupujú onkologickú liečbu a sprievodkyni, ak je ňou dojčiaca matka. Vo všetkých ostatných prípadoch je sprievodca povinný uhradiť poplatok za jeho pobyt v nemocničnom zariadení.

Predkladatelia upozorňovali na benefity prítomnosti sprievodcu. Vek 12 rokov pacienta, ako hranice na oslobodenie od platby za pobyt sprievodcu, bol podľa predkladateľov výsledkom politického dialógu s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. SaS zdôraznila, že právo na nepretržitý sprievod počas hospitalizácie musí mať každý detský pacient do 18 rokov.