Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Zmeko: Ďalšia zmena vo velení ruských vojsk je dôkazom zlyhávania

Na archívnej snímke náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. Foto: TASR - Marko Erd

Ako poukázali Ozbrojené sily SR, operácia plánovaná na desať dní trvá už takmer desať mesiacov a je ukážkou odolnosti obyvateľov Ukrajiny a vojenského umenia jej armády.

Bratislava 12. januára (TASR) - Už štvrtá zmena vo veliteľských štruktúrach inváznych vojsk Ruska počas agresie na Ukrajine je príkladom chaotického a nekoncepčného velenia a pretrvávajúcich problémov pri dosahovaní cieľov operácie. Ozbrojené sily (OS) SR to zhodnotili v súvislosti s informáciami, podľa ktorých bol velením ruskej operácie na Ukrajine poverený náčelník Generálneho štábu Armády Ruskej federácie Valerij Gerasimov. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

"Ďalšiu zmenu v štruktúre velenia ruských vojsk na Ukrajine hodnotíme ako dôkaz jej pokračujúceho zlyhávania. Vo svojej podstate ide o zúfalý krok, keď sa najvyššie postavený ruský generál namiesto plnenia strategických úloh vo vzťahu k budovaniu vojsk bude zaoberať velením jednej, i keď rozsiahlej operácie," uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

Ako poukázali OS SR, operácia plánovaná na desať dní trvá už takmer desať mesiacov a je ukážkou odolnosti obyvateľov Ukrajiny a vojenského umenia jej armády. Ide podľa nich o príkry rozpor s pôvodnými predpokladmi. Pomoc poskytovaná medzinárodným spoločenstvom podľa nich významnou mierou Ukrajincom pomohla a spôsobuje hlbokú frustráciu v radoch veliteľského zboru agresora.