Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Zmeko: Na boj OS proti hybridným hrozbám treba prispôsobiť legislatívu

Na archívnej snímke náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na boj proti hybridným hrozbám sa armáda pripravuje aj organizačnými zmenami.

Bratislava 11. januára (TASR) – Na to, aby bola armáda plnohodnotne využitá na boj proti hybridným hrozbám, treba prispôsobiť legislatívu. Ozbrojené sily (OS) SR na túto tému vedú seriózne diskusie s vedením rezortu obrany, hlavnou veliteľkou – prezidentkou, načrtol v rozhovore pre TASR náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. Ide podľa neho o komplikovanú otázku.

„OS sú predurčené na obranu. Otázka je, kde sa posúva obrana SR, kde sa začína, keď pri využívaní hybridných nástrojov sa dostávame do útoku na štát ešte skôr, ako sa štandardne stretli nejaké dve pomyselné formácie na pomyselnom bojisku. Čo sa týka hybridných hrozieb, na tomto bojisku už dnes sme, tomu sa musí prispôsobiť legislatíva,“ uviedol Zmeko. Ako vysvetlil, v čase mieru majú ozbrojené sily plniť asistenčné úlohy. V realite však existujú hrozby, na ktoré treba odpovedať už v stave bezpečnosti a na ktoré má špecifické nástroje iba armáda.

Na boj proti hybridným hrozbám sa armáda pripravuje aj organizačnými zmenami. Svoje nástroje centralizovala pod veliteľstvo Síl pre špeciálne operácie. Prebiehajúca informačná vojna je podľa Zmeka otázkou vzdelávania každého príslušníka ozbrojených síl. „Na tom intenzívne pracujeme, lebo sme súčasťou občianskej spoločnosti, sme ‚občan‘ v uniforme, nemáme vlastný svet,“ dodal.