Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zmenu paragrafu 363 predložil do parlamentu aj T. Valášek

Na archívnej snímke poslanec Národnej rady SR (NRSR) Tomáš Valášek (nezaradený) počas rokovania 28. schôdze parlamentu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Valášek chce novelizáciou znemožniť generálnemu prokurátorovi svojvoľne rušiť rozhodnutia o vznesení obvinenia.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku predložil do Národnej rady (NR) SR aj nezaradený poslanec Tomáš Valášek, ktorý pôsobí v mimoparlamentnom Progresívnom Slovensku. Navrhuje zaviesť dodatočný súdny prieskum. V súčasnosti totiž podľa neho neexistuje nijaká inštancia, ktorá by nezávisle posúdila, či dochádza k zneužívaniu tohto paragrafu.

Valášek chce novelizáciou znemožniť generálnemu prokurátorovi svojvoľne rušiť rozhodnutia o vznesení obvinenia. Pripomenul, že o podobnú zmenu sa pokúsil už v máji, no "zablokoval ho Ústavnoprávny výbor NR SR", ktorému zákon poslal na preskúmanie predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). "Kollár dlhodobo brzdí akúkoľvek zmenu paragrafu 363, a tým vlastne priznáva, že to považuje za akúsi poistku proti trestným stíhaniam jeho ľudí," poznamenal poslanec. Verí, že aj bez Sme rodina sa nájde dostať hlasov na podporu novely.

Okrem Valáška podali návrh na zmenu v tejto oblasti aj koaliční poslanci z OĽANO. Navrhujú obmedziť využitie paragrafu na najzávažnejšie prípady a pochybenia. Ustanovenie by sa napríklad nemuselo automaticky týkať preskúmavania uznesenia o vznesení obvinenia. Na základe diskusií s inými koaličnými stranami autori návrhu predpokladajú, že zmena by mohla prejsť do druhého čítania.