Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Slovensko

Zmenu v riadení národných parkov chce Budaj riešiť poslaneckým návrhom

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Zmenu v riadení národných parkov Budaj ohlásil minulý týždeň v pondelok (24. 5.) s tým, že ju prinesie novela zákona o ochrane prírody, ktorú envirorezort posúva do legislatívneho procesu.

Bratislava 1. júna (TASR) - Avizovaný presun správy pozemkov v národných parkoch pod ochranárov má riešiť poslanecký návrh. Poslankyňa parlamentu Anna Zemanová (SaS) pre TASR potvrdila, že o takýto postup požiadal minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Ten iniciatívu poslancov víta, pretože sa množia rôzne prekážky pri prijímaní legislatívy. Takýto postup však kritizuje ministerstvo pôdohospodárstva.

Zmenu v riadení národných parkov Budaj ohlásil minulý týždeň v pondelok (24. 5.) s tým, že ju prinesie novela zákona o ochrane prírody, ktorú envirorezort posúva do legislatívneho procesu. Novelu napokon v piatok (28. 5.) predložili do parlamentu koaliční poslanci. V materiáli pripomínajú, že návrh zákona je v súlade s programovým vyhlásením vlády (PVV) na roky 2021 – 2024.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR sa domnieva, že zákon, ktorým sa plní PVV, by mal byť predkladaný štandardným legislatívnym procesom, ako vládny návrh zákona. "Vyhlásenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR prostredníctvom médií o tom, že zahájilo legislatívny proces, je preto opätovným príkladom obchádzania diskusie, nielen na úrovni priamo dotknutých rezortov, ale aj diskusie odbornej a celospoločenskej," poukazuje. Postup predloženia zákona preto MPRV považuje za nevhodný.

Budaj na margo toho povedal, že diskusia o tomto návrhu trvá už 30 rokov. Parlament podľa neho pochopí, že je najvyšší čas urobiť poriadok s územiami v chránených oblastiach. Iniciatíva poslancov tak môže byť rýchlejšia ako vládny návrh. "Potrebujeme, aby transformácia prebehla k 1. januáru budúceho roka. Ak sa Národná rada SR rozhodne pre tento historický krok, tak po polstoročí bude mať Slovensko skutočné národné parky, ktoré budú spravovať a chrániť prírodné bohatstvo," poznamenal Budaj.

MPRV tvrdí, že pri predkladaní návrhu s ním nekomunikovalo ani MŽP, ani poslanci. "Odborné analýzy, z ktorých poslanecký návrh zákona vychádza, nemáme k dispozícii a nie sú ani jeho súčasťou," uviedlo. Ministerstvo nemá ani odborné analýzy spracované envirorezortom. Nemá preto ani hodnotenie vplyvov presunu pozemkov nielen na chránené územia, ale aj na sociálne a ekonomické dosahy na regióny a život obyvateľov na vidieku.

Zemanová pre TASR povedala, že pre druhé čítanie návrhu v parlamente bude ešte z Budajovej strany potrebné doloženie podkladov.

Presunom pozemkov pod envirorezort sa má zabezpečiť jednotná správa chránených území. Pre štát nie je podľa návrhu efektívne, ak sa o územie v národnom parku starajú dve štátne organizácie. Plynú z toho zásadné konflikty, pričom ochrana prírody spravidla ustupuje iným záujmom.

"Prevodom správy štátnych pozemkov na organizáciu ochrany prírody sa vytvoria podmienky pre náležité a efektívne zabezpečenie primárneho cieľa národných parkov, ochrany prírody a biodiverzity, ako aj pre plnenie záväzkov vyplývajúcich zo smerníc Európskej únie v oblasti ochrany prírody," uvádzajú poslanci. Osobitný postup by sa mal týkať pozemkov, ktoré sú v súčasnosti v správe Štátnych lesov Tatranského národného parku a štátneho podniku Lesopoľnohospodársky majetok Ulič. Tie prejdú pod ministerstvo životného prostredia.