Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PREHĽAD ZMIEN: Takto upravili cestovné poriadky vlakov a autobusov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ľudia, ktorí cestujú vlakom či autobusom do práce alebo do škôl, by si mali skontrolovať, či nenastali zmeny aj pri spojoch, ktoré využívajú. Správu aktualizujeme.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Vlaky a autobusy upravili od nedele 13. decembra svoje cestovné poriadky. Nastupuje celoštátna zmena odchodov a príchodov vlakových a autobusových spojov.

Bratislavský a Trnavský kraj


V Senci, Sládkovičove a Bernolákove bude oddnes zastavovať 11 regionálnych expresov. Doteraz pritom v týchto zastávkach zastavoval počas pracovných dní len jeden takýto vlak. Novinka začne platiť na trase z Bratislavy cez Galantu až po Nové Zámky spolu s pravidelnou úpravou cestovných poriadkov (13.12.).

V rámci zmien v cestovnom poriadku budú v Trnavskom kraji tiež vybrané regionálne expresy zo Záhoria jazdiť až do Břeclavi v Českej republike. "Predĺžením trasy vlakov sa obyvateľom obcí na úseku Malacky – Kúty vytvorí možnosť nového priameho spojenia do tejto pohraničnej stanice v Českej republike, kde sa bude dať prestúpiť na diaľkové vlaky z Viedne do Prahy," opísala hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jana Morháčová.

Pôjde o expres Záhorie, ktorý o 14.32 h vyráža z Bratislavy a premáva cez Kúty s príchodom do Břeclavi o 15.54 h, a tiež aj expres Kamzík, ktorý o 15.42 h vyráža z Trnavy cez Bratislavu a Kúty a do Břeclavi prichádza o 17.54 h. "Podobne zlúčením troch súčasných vlakov vznikne nový priamy osobný vlak z Leopoldova cez Bratislavu a Kúty do Břeclavi," dodala Morháčová. Bude to vlak, ktorý o 16.56 h vyštartuje z Leopoldova a do Břeclavi príde o 19.54 h.

V rámci zmeny cestovného poriadku pribudnú aj dva nové vlaky medzi Kútmi a Senicou. Stalo sa tak podľa Morháčovej po žiadosti starostov. "Vlaky zlepšia spojenie obyvateľom spomínaných obcí smerom na Bratislavu," opísala hovorkyňa. Ranný vlak pôjde do hlavného mesta zo Senice o 5.52 h a do Kútov príde o 6.23 h. Večerný vlak pôjde zase opačným smerom z Kútov o 21.29 h a do Senice príde o 21.57 h.

Obidva vlaky budú mať prípoje v Kútoch do alebo z Bratislavy. Tieto vlaky pritom ZSSK zaviedla už v júni 2015, ale pôvodne mali premávať len do 12. decembra tohto roku. Po zhodnotení ich využívania sa ich však ZSSK rozhodla ponechať aj v cestovnom poriadku na budúci rok. Celkovo vypravuje ZSSK v Trnavskom kraji 96 diaľkových a 268 regionálnych vlakoch, ktoré obsluhujú 42 staníc či zastávok.

Žilinský kraj


Úprava cestovného poriadku vlakov, ktorá vstupuje do platnosti od dnešného dňa, prináša niekoľko zmien aj pre Žilinský kraj. Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) napríklad posilňuje vlaky v rannej špičke a zlepšuje spojenie s krajským mestom na úseku Žilina – Liptovský Mikuláš pre cestujúcich z regiónu Liptovského Mikuláša. A to predĺžením trasy dvoch regionálnych expresov, ktoré doteraz premávali len v úseku Žilina – Vrútky – Ružomberok.

Po novom tak pôjde regionálny expres o 5.32 h z Liptovského Mikuláša cez Ružomberok do Žiliny a v opačnom smere pôjde vlak zo Žiliny o 14.10 h cez Ružomberok s príchodom do Liptovského Mikuláša o 15.27 h. "Predĺžením trasy regionálnych vlakov sa zlepšilo spojenie pre cestujúcich, ktorí v čase rannej a popoludňajšej špičky cestovali do práce alebo domov," opísala hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Zároveň na trase z Kraľovian po Trstenú pribudne nový raňajší vlak počas pracovných dní. Pôjde z Kraľovian o 7.31 h s príchodom do Trstenej o 9.22 h. Doteraz premával len cez víkend. Súčasne sa predĺži trasa vlaku z Dolného Kubína do Trstenej. Vlak, ktorý vyráža o 14.54 h z Kraľovian, pôjde do Dolného Kubína a následne do Trstenej s príchodom o 16.39 h. Premávať bude v pracovných dňoch.

Pribúdajú tiež dva nové víkendové osobné vlaky, ktoré majú zlepšiť nadväznosť na diaľkové spoje v Žiline smerom do Bratislavy a do Košíc. Cez víkendy a sviatky tak pôjde nový vlak s odchodom z Čadce o 13.35 h a následným príchodom do Žiliny o 14.13 h. Súčasne pôjde nový vlak zo Žiliny o 12.48 h a príchodom do Čadce o 13.26 h.

Dva nové vlaky pribúdajú aj na trase Čadca – Makov. Cez víkend a sviatky tak pôjde o 9.32 h nový vlak z Čadce s príchodom do Makova o 10.28 h a z Makova bude vyrážať nový vlak o 11.39 h s príchodom do Čadce o 12.28 h.

Zároveň však rýchliky, ktoré jazdia medzi Bratislavou a Košicami a sčasti obsluhujú aj región Žilinského kraja, čiže mestá Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Vrútky či Žilinu a Považskú Bystricu, budú mať pre práce na koľajniciach a s nimi spojené výluky predĺžený čas jazdy o 13 minút.

V rámci Žilinského kraja vypravuje ZSSK celkovo 139 diaľkových a 270 regionálnych vlakov, ktoré obsluhujú 104 staníc či zastávok.

Banskobystrický kraj


Obyvatelia Brezna budú cestovať do Banskej Bystrice pohodlnejšie. Väčšina osobných vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) začne od dnešného dňa, kedy začína platiť nový cestovný poriadok, premávať na linke Banská Bystrica – Brezno až po zastávku Brezno mesto. "Tá sa nachádza len necelých 400 metrov od historického námestia. Doteraz vlaky končili obvykle na stanici Brezno, ktorá leží mimo centra mesta," informovala hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Nový cestovný poriadok podľa jej slov prináša v prímestskej doprave v Banskobystrickom kraji i ďalšie novinky. Regionálne expresy jazdiace medzi Banskou Bystricou a Margecanmi zastavia aj na zastávke v obci Beňuš. Osobné vlaky medzi Zvolenom a Banskou Bystricou budú premávať presnejšie a zlepší sa možnosť prestupovať z večerných diaľkových vlakov na osobný vlak do Lučenca a Fiľakova.

"Vlaky zo Zvolena v smere do Lučenca/Fiľakovo v čase dopravnej špičky jazdia približne v 60-minútovom intervale. Po novom sa zrýchli večerný prestup z diaľkových vlakov od Bratislavy a Žiliny do regiónu. Osobný vlak zo Zvolena do Detvy, Lučenca a Fiľakova (6235) bude po novom odchádzať o 21.08 h, čím sa skráti čas prestupu z bratislavského rýchlika R 845 Vojšín z vyše polhodiny na desať minút," priblížila hovorkyňa.

Rovnako cestujúci zo Žiliny budú prestupovať namiesto 39 minút len 15 minút. "Inými slovami, študenti alebo pracovníci vracajúci sa večer cez pracovné dni z Bratislavy, Žiliny alebo Martina do Detvy, Lučenca či Fiľakova budú doma o takmer polhodinu skôr. Cestujúcim z Kremnice odporúčame vo Zvolene využiť neskorší vlak do Fiľakova (22.23 h)," podotkla Morháčová. V sobotu sa tiež zahustí popoludňajšie spojenie Fiľakova a Lučenca so Zvolenom.

Podľa Morháčovej sa po novom zvýši tiež spoľahlivosť dopravy medzi Zvolenom a Banskou Bystricou. "Zavedenie priamych rýchlikov medzi Bratislavou a Banskou Bystricou bez pobytu potrebného na výmenu rušňa vo Zvolene pozitívne ovplyvní aj prímestské vlaky medzi Zvolenom a Banskou Bystricou. Očakávame menej meškaní a väčšiu spoľahlivosť," vysvetlila s tým, že doteraz sa meškania diaľkových vlakov neraz prenášali aj na osobné vlaky, a to pre čakanie prípojov alebo križovanie vlakov na jednokoľajných tratiach. Rozsah dopravy (diaľkovej aj prímestskej v súčte) medzi Zvolenom a Banskou Bystricou zostane približne rovnaký.

Dopravu medzi Banskou Bystricou a Žilinou budú po novom zabezpečovať regionálne expresy, ktoré budú nadväzovať na rýchliky Bratislava – Banská Bystrica. Jeden pár regionálnych expresov bude zachádzať zo Žiliny až do Zvolena. Tieto regionálne expresy nahradia súčasné zrýchlené a medzištátne vlaky.

Cestovanie sa podľa hovorkyne výrazne zlepší aj v horehronskej obci Beňuš a priľahlej obci Braväcovo (okres Brezno). Vďaka zastavovaniu regionálnych expresov premávajúcich medzi Margecanmi a Banskou Bystricou pribudnú v Beňuši od 13. decembra denne dva páry vlakov, ktoré zabezpečia priame spojenie s Banskou Bystricou. "V súčasnosti obsluhujú obec Beňuš dva páry osobných vlakov na linke Brezno – Červená Skala cez pracovné dni. Obidva zostanú zachované aj v roku 2016," dodala Morháčová.

Košický a Prešovský kraj


Jazdný čas regionálnych expresov spájajúcich Košice s mestami dolného aj horného Zemplína sa skráti o 11 minút. Aj to je jedna z noviniek v Košickom kraji, ktorá začína platiť od dnešného dňa v rámci pravidelnej úpravy cestovných poriadkov vlakov.

Cestujúci tak podľa hovorkyne Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jany Morháčovej prejdú vlakom trasu medzi Košicami a Humenným historicky najrýchlejšie, za jednu hodinu a 32 minút.

Zmena nastáva aj na trase z Košíc po Moldavu nad Bodvou. Spustením nového Terminálu integrovanej osobnej prepravy Moldava nad Bodvou mesto dochádza k presmerovaniu vlakov z Turne nad Bodvou na novovybudovaný terminál a mení sa dopravná obslužnosť na tejto linke.

V úseku Košice - Moldava nad Bodvou mesto tak bude ZSSK vypravovať sedem párov nových osobných vlakov a počas rannej a popoludňajšej špičky budú spoje premávať každé dve hodiny v oboch smeroch. Vlaky majú prioritne zabezpečiť dochádzanie pracujúcich do U.S.Steel Košice. V Moldave nad Bodvou budú zároveň zabezpečené prípojné prímestské autobusy od alebo k vlakom napríklad z Medzeva či Turne nad Bodvou a Rožňavy.

V rámci úpravy cestovného poriadku bude v Košickom kraji tiež šesť vlakov na trase Košice – Poprad Tatry jazdiť ako nová kategória vlakov, a to regionálny rýchlik. Celkovo ZSSK vypravuje v tomto kraji 116 diaľkových a 222 regionálnych vlakov, ktoré zastavujú na 95 staniciach či zastávkach.