Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Exekučné zmeny pomôžu najmä nízkopríjmovým skupinám,zhodla sa koalícia

Na snímke zľava predseda NRSR Boris Kollár a podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič počas tlačovej konferencie o opatreniach v oblasti pomoci ľuďom s exekúciami v Bratislave 20. októbra 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Šéf rezortu financií a OĽANO Igor Matovič označil nariadenie za revolučnú zmenu v ochrane najslabších.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Zmeny vo výkone exekúcií pomôžu najmä nízkopríjmovým skupinám obyvateľstva. Po schválení vládneho nariadenia o zmene rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia sa na tom zhodli zástupcovia koalície. Po novom sa bude pri neprednostných pohľadávkach viac zohľadňovať výška mzdy a rast životných nákladov. Nariadenie bude platiť od 1. januára 2022.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) avizoval, že zmeny podmienok výkonu exekúcií sa dotknú približne pol milióna ľudí. "Právna úprava posúva hranicu príjmu, ktorá by nemala byť zasiahnutá zrážkami. Posúvame to zo 100 na 140 percent životného minima. Zároveň zvyšujeme hladinu, od ktorej možno bez obmedzenia siahnuť na príjem," priblížila šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková. Odmietla obchod s hnutím Sme rodina za podporu novej súdnej mapy.
Na snímke predseda NRSR Boris Kollár počas tlačovej konferencie o opatreniach v oblasti pomoci ľuďom s exekúciami v Bratislave 20. októbra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský

Zdôraznila, že zmeny sa netýkajú prednostných pohľadávok. "Záväzky, ako dane, výživné, náhrada škody na zdraví, osobitne tá, ktorá bola spôsobená trestným činom, sú tzv. prednostné pohľadávky a tento voľný režim sa ich nijako nedotkne." Priznala, že sa s exekútormi na zmene podmienok právnej úpravy nezhoduje, na rozdiel od nich ju však považuje za vyváženú.

Šéf rezortu financií a OĽANO Igor Matovič označil nariadenie za revolučnú zmenu v ochrane najslabších. Tvrdí, že bude mať vplyv na nižší objem poskytnutých úverov tzv. nebankovými subjektmi. "Veľmi aktívne prispievame do lepšieho finančného zázemia našich rodín," skonštatoval predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár.
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič počas tlačovej konferencie o opatreniach v oblasti pomoci ľuďom s exekúciami v Bratislave 20. októbra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský

V prípade neprednostných pohľadávok sa zvyšuje základná nepostihnuteľná suma z mesačnej mzdy zo 100 na 140 percent životného minima na plnoletú fyzickú osobu. Zvyšuje sa aj limit na zrážky zo mzdy vo vzťahu k vyživovaným osobám. Podstatou zmien v návrhu je zvýšenie tzv. základnej sumy, na ktorú povinnému nebude siahnuté. Ďalším cieľom právnej úpravy je tiež motivovať ľudí, na ktorých majetok je uvalená exekúcia, zamestnať sa.