Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SAS: Zmeny v koaličnej zmluve bez odchodu Matoviča nie sú riešením

Na snímke predseda SaS a vicepremiér Richard Sulík. Foto: TASR - Martin Baumann

SAS mrzí, že partneri prichádzajú na rokovania iba s formálnymi návrhmi namiesto toho, aby brali podanie demisie ministrov SaS s plnou vážnosťou.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Zmeny v koaličnej zmluve bez odchodu ministra financií a lídra OĽANO z vlády nepovažuje strana SaS za riešenie. Mrzí ju, že partneri prichádzajú na rokovania iba s formálnymi návrhmi namiesto toho, aby brali podanie demisie ministrov SaS s plnou vážnosťou. Stanovisko strany TASR poskytol jej hovorca Ondrej Šprlák.

"OĽANO ignorovalo, keď sme Igora Matoviča varovali, že naša trpezlivosť nie je nekonečná. Taktiež ignorovalo fakt, keď som ministra financií v prítomnosti Eduarda Hegera varoval, že zažije fiasko, ak prelomia s fašistami veto prezidentky. Teraz predstavitelia OĽANO ignorujú našu požiadavku na odchod Igora Matoviča a namiesto toho prichádzajú s nefunkčnými návrhmi fungovania koalície, ako sú napríklad tresty za útoky," uviedol predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík.

Šéf liberálov poznamenal, že práve Matovič hneď deň po rokovaniach začal s útokmi na SaS a ešte aj na príchod a investíciu automobilky Volvo. Dodal, že krok späť pre SaS nie je opcia.

Podpredseda strany Branislav Gröhling podčiarkol, že požiadavkou SaS je koalícia bez Matoviča. "Ak je prioritou našich partnerov Slovensko, očakávam, že si pred zajtrajším rokovaním dajú na misku váh odchod štyroch ministrov SaS z vlády vs funkcia pre Igora Matoviča," poznamenal. Dodal, že náročné chvíle si vyžadujú ťažké rozhodnutia a verí, že takéto rozhodnutie príde aj od predstaviteľov OĽANO.

Zástupcovia vládnych strán sa majú opätovne stretnúť v súvislosti s riešením vládnej krízy v sobotu (20. 8.). Premiér Eduard Heger (OĽANO) avizoval, že navrhne zmenu koaličnej zmluvy a dúfa, že SaS urobí krok späť. OĽANO by malo SaS ponúknuť viacero návrhov a mechanizmov. Zatiaľ ich premiér nešpecifikoval. OĽANO naďalej odmieta požiadavku SaS na odchod Matoviča z vlády.