Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zmeny v poskytovaní dotácií v pôsobnosti MS posunuli do 2.čítania

Ilustračné foto. Foto: TASR

Novelou by sa mohli vypustiť kultúrne aktivity z účelov na pridelenie dotácie.

Bratislava 27. januára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli v stredu do druhého čítania novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, ktorou sa mení aj zákon o poskytovaní dotácií v rámci rezortu. Cieľom novelizácie má byť odstránenie nedostatkov, ktoré vzišli z aplikačnej praxe týkajúcej sa procesu poskytovania dotácií v pôsobnosti rezortu spravodlivosti.

Novelou by sa mohli vypustiť kultúrne aktivity z účelov na pridelenie dotácie. A to v súvislosti s presadzovaním, podporou a ochranou ľudských práv a slobôd a predchádzaním všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie. "V rezorte Ministerstva kultúry SR existuje dotačný program na podporu kultúry znevýhodnených skupín, do ktorého spadajú práve tieto aktivity," argumentuje sa v dôvodovej správe.

Zároveň rezort navrhuje, aby funkcia člena komisie na vyhodnocovanie žiadostí o poskytnutie dotácie mohla byť odmeňovaná. "Čestnosť funkcie je neudržateľná vzhľadom na to, že práca člena komisie si vyžaduje veľa voľného času členov a zasahuje aj do ich pracovného času," doplnilo MS.

Novela má tiež upraviť aj dôvody zaujatosti v prípade, keď je člen komisie vo vzťahu k žiadateľovi blízkou osobou.