Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zmeny v starostlivosti o dlhodobo chorých sa realizovať nebudú

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Novela mala napríklad rozšíriť minimálnu sieť domov ošetrovateľskej starostlivosti, agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS) a hospicov.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Zmeny v starostlivosti o dlhodobo chorých sa realizovať nebudú. Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá mala tieto zmeny priniesť.

Novela mala napríklad rozšíriť minimálnu sieť domov ošetrovateľskej starostlivosti, agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS) a hospicov. Právna úprava zavádzala zmenu aj na ošetrovné pre blízku osobu, ktorá sa stará o dlhodobo chorého človeka.

Zaviesť sa mal nový pojem - následná ústavná zdravotná starostlivosť. Mal sa tak vytvoriť priestor pre rodinných príslušníkov pripraviť sa na príchod svojho blízkeho z nemocnice. Následná starostlivosť sa mala poskytovať na oddeleniach dlhodobo chorých, paliatívnej medicíny, fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie, doliečovacích oddeleniach, v hospicoch a liečebniach. V nemocniciach mal podľa návrhu pacient stráviť tri mesiace, v domoch ošetrovateľskej starostlivosti šesť mesiacov.

Novelou mala Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) pribudnúť nová povinnosť. Mal kontrolovať aj poskytovanie ošetrovateľskej starostlivosti v zariadeniach sociálnej pomoci, ktoré nemajú uzatvorenú zmluvu so zdravotnou poisťovňou.

Novelizáciou zákona sa mala tiež okrem iného obmedziť reklama na dojčenskú výživu. Mali pri nej platiť rovnaké podmienky ako pre lieky na predpis.