Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ZMOS a ÚMS chcú pri otázkach samospráv postupovať viac koordinovane

Na snímke Richard Rybníček v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Mestá a obce podľa neho uvidia, ako sa veci ďalej vyvinú, dôležitým signálom však je, že ZMOS a ÚMS sú partneri a budú ďalej spolu spolupracovať.

Partizánske 17. januára (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Únia miest Slovenska (ÚMS) chcú pri riešení otázok a problémov samospráv smerom k vláde a parlamentu postupovať viac koordinovane. Zhodli sa na tom predstavitelia stavovských organizácií samospráv na stretnutí v utorok v Partizánskom.

"Samospráva je momentálne v ťažkej situácii, práve preto, že bohužiaľ centralizácia štátu a centrálna politika samospráve uberá peniaze a komplikuje nám život a tu sme všetci spolu na jednej lodi," skonštatoval prezident ÚMS Richard Rybníček.

Mestá a obce podľa neho uvidia, ako sa veci ďalej vyvinú, dôležitým signálom však je, že ZMOS a ÚMS sú partneri a budú ďalej spolu spolupracovať. Rybníček ako príklad koordinovaného postupu spomenul situáciu okolo cien energií, v Trenčíne pre vysoké náklady nemôžu znovu otvoriť malú plaváreň na jednej zo základných škôl. Podľa svojich slov čaká na to, ako vláda splní sľuby voči samosprávam.

Predseda ZMOS Branislav Tréger podotkol, že tém na komunikáciu je nespočetne veľa. "Dostávame tu ranu za ranou. Okrem energií, ktoré sú niekoľkonásobne vyššie a hovorí sa o tom, že sa budú kompenzovať, sa treba spýtať, čo bude od 1. apríla. Štátny rozpočet totiž pamätá s kompenzáciou len do posledného marcového dňa. Druhou vecou je obrovská inflácia liekov a potravín, čo zasahuje najzraniteľnejšie skupiny," priblížil Tréger. Posledný štvrťrok minulého roka podľa neho klesla priemyselná výroba o 11 percent, čo znamená recesiu a pre proexportne orientovanú krajinu je to veľký postih i v súvislosti s otázkou zamestnanosti. "Vzhľadom na skutočnosť, že máme 70 percent príjmu dane z príjmu z fyzických osôb, bude to opäť výpadok," doplnil.

Obaja predstavitelia stavovských organizácií sa podľa Trégera zhodli na tom, že energiu nebudú míňať smerom dovnútra, ale budú ju dávať smerom von na riešenie problémov, keďže tieto budú zasahovať do kvality života ľudí. "Od narodenia až po úmrtný list 70 percent všetkých vecí, ktoré človek potrebuje k životu, zabezpečuje samospráva. Na toto by mali reflektovať exekutíva a štát. Nie vždy sa nám to podarilo, pretože aj keď nás vypočuli, z aplikačnej praxe aplikovali vecí veľmi málo," dodal.

"Je na čase, aby sa vláda, aj tá, ktorá je dočasne poverená, začala správať korektne a hlavne, aby to bol signál aj pre tých, ktorí pôjdu po predčasných voľbách do vlády, že ZMOS a ÚMS sú vážení partneri a je potrebné primátorov a starostov rešpektovať," vyhlásil podpredseda ZMOS Jozef Božik.