Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

ZMOS nepodporuje schválenie stavebnej legislatívy, má vlastnú novelu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa Únie miest Slovenska by vláda SR nemala akceptovať predložené novely stavebnej legislatívy s trvajúcimi a nedoriešenými rozpormi.

Bratislava 12. januára (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Únia miest Slovenska (ÚMS) nepovažuje rozhodnutie vlády schváliť stavebnú legislatívu za správne rozhodnutie.

ZMOS je presvedčené, že stavebná legislatíva potrebuje také parametre, ktoré pomôžu samosprávam, ich obyvateľom a rovnako aj investorom. "Preto očakávame, že vláda SR nebude pokračovať v legislatívnom procese a do parlamentu nepredloží na schválenie to znenie, ktoré bolo dnes predmetom jej rokovania. Podľa nášho názoru je tento prístup hazard s legislatívnymi pravidlami, postojmi odbornej verejnosti, skúsenosťami z aplikačnej praxe a nedôverou stavebného priemyslu. Nič z toho Slovensko nepotrebuje," uviedol ústredný riaditeľ Kancelárie združenia Michal Kaliňák.

Združenie bolo aktívne v pripomienkovaní vládnej legislatívy, čo prezentovalo aj na rokovaniach vrátane tripartity. "V pracovnom tíme sme vytvorili našu rýchlu novelu stavebného zákona, ktorú sme predstavili médiám a postupne aj sociálnym partnerom. Aktuálne ešte rokujeme so zástupcami relevantných politických strán a snažíme sa získať podporu pre riešenie, ktoré sa javí ako najvhodnejšie a najschodnejšie," konštatoval starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov a šéf expertného tímu združenia pre stavebnú legislatívu Martin Chren.

ZMOS pripomína, že je pripravené operatívne rokovať tak so zástupcami relevantných politických strán, ako aj s predstaviteľmi vládnej koalície o svojom návrhu, rýchlej novele platného zákona, ktorá je na túto dobu najideálnejším riešením problémov a zároveň vytvorí podmienky na také spracovanie novej stavebnej legislatívy, ktorá bude všeobecne akceptovateľná, lebo bude dôveryhodná.

ÚMS trvá na tom, že oba predložené návrhy noviel zákonov sú neodborne a nekvalitne pripravené. Únia pokračovala, že významne ohrozujú ako postavenie miest a obcí v ich doterajších kompetenciách, tak aj postavenie samotných obyvateľov a ich možnosť reagovať a oprávnene ovplyvňovať kvalitu života vo svojom meste.

Podľa ÚMS by vláda SR predložené novely stavebnej legislatívy s trvajúcimi a nedoriešenými rozpormi nemala akceptovať. "Schválenie legislatívy s rozpormi vedie k chaosu v právnom systéme, vyvoláva neistotu u účastníkov konaní a spochybňuje skutočný záujem vlády o zlepšenie v tejto oblasti. ÚMS bude žiadať poslancov Národnej rady (NR) SR, aby legislatívu v tomto znení vrátili vláde SR na prepracovanie. ÚMS je pripravená rokovať a hľadať spravodlivé riešenie, ktorého výsledkom bude kvalitná, odborná, spravodlivá a efektívna stavebná legislatíva, ktorú Slovensko nutne potrebuje," dodala hovorkyňa a poradkyňa pre komunikáciu klimatickej krízy Daniela Piršelová.