Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

ZMOS apeluje na vládu, aby k testovaniu ľudí pristúpila zodpovedne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Znepokojuje nás, že situácia nie je riešená komplexne a systémovo, informuje Michal Kaliňák.

Bratislava 7. januára (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pre zlú pandemickú situáciu na Slovensku a rastúci nápor na zdravotníctvo apeluje na vládu SR, aby pružne a zodpovedne pristúpila k testovaniu obyvateľov na COVID-19. Mestá a obce budú podľa združenia súčinné, ak štát, aj na základe doterajších skúseností a odstránením opakovaných nezrovnalostí, ktoré sprevádzali doterajšie testovania, čo najskôr preukáže svoju pripravenosť.

ZMOS od štátu očakáva rozhodnutie, kedy a akým spôsobom bude možné distribuovať, logisticky nastaviť a vďaka zdravotníckemu personálu technicky i organizačne zo strany miest a obcí zabezpečiť testovanie obyvateľov. "Čísla z testovaní, ktoré každý deň sledujeme, u nás nevyvolávajú paniku a snažíme sa byť rozvážni, ale znepokojuje nás, že situácia nie je riešená komplexne a systémovo," informoval TASR ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Mnohé mestá a obce kontaktujú najväčšie združenie samospráv s tým, že v testovaní obyvateľov vidia jeden zo spôsobov, ako aktívne zasiahnuť a minimalizovať tak riziká súvisiace s nekontrolovateľným šírením nového koronavírusu. "Štátu ponúkame súčinnosť a očakávame, že čo najskôr preukáže pripravenosť na náročný, ale nevyhnutný proces testovania obyvateľov,“ poznamenal Kaliňák.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v stredu (6. 1.) oznámil, že vo štvrtok do Správy štátnych hmotných rezerv SR príde 2,6 milióna antigénových testov na COVID-19 a že je zároveň pripravená aj opcia na ďalších 2,6 milióna testov. V priebehu najbližších týždňov tak má byť na Slovensku podľa ministra viac ako päť miliónov testov.

Šéf rezortu školstva preto vyzval primátorov a starostov, aby oslovili vládu SR a pristúpili k lokálnym celoplošným testovaniam ľudí. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) potvrdil, že ak samosprávy prejavia záujem o plošné testovanie, vláda spraví všetko preto, aby sa ich úsilie naplnilo. Iniciatíva však podľa neho musí tentoraz ísť zo strany miest a obcí.