Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

ZMOS bude na Ukrajine odovzdávať skúsenosti zo samosprávnych procesov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

ZMOS bude spolupracovať s tromi projektovými partnermi.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spustí nový projekt, ktorého cieľom je pomôcť samosprávam na Ukrajine aplikovať skúsenosti z oblasti modernizácie miestnej územnej samosprávy, transparentného nastavenia opatrení a participácie na správe vecí verejných. "Intenzívna slovensko–ukrajinská spolupráca potrvá 24 mesiacov a bude mať konkrétne parametre udržateľnosti aj užitočnosti," informoval TASR hovorca združenia Michal Kaliňák.

Ako ďalej doplnil, aktivity budú zamerané na prenos know-how prostredníctvom seminárov a odborných manuálov metodickej pomoci, realizáciu okrúhlych stolov, ktoré vytvoria platformu na odbornú diskusiu o municipálnej reforme, realizáciu výmenných pobytov a organizáciu dvoch ročníkov odborného fóra v rámci už na Slovensku etablovaného podujatia „Dni Ukrajiny“.

ZMOS ako hlavný prijímateľ bude zároveň realizátorom na území Ukrajiny. Zámerom je však zasiahnuť aj územie Slovenska. "V snahe nastaviť projekt komplexne a prispieť k cezhraničnej spolupráci budú zapojené najmä prihraničné regióny Slovenska, a to v Košickom kraji,“ dodal Kaliňák.

ZMOS bude spolupracovať s tromi projektovými partnermi - Asociáciou ukrajinských miest (AUC), Nórskou asociáciou miestnych a regionálnych samospráv (KS) a slovenskou mimovládnou organizáciou Združením FEMAN.