Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

ZMOS chce ovládnuť financie na vzdelávanie, tvrdia poslanci OĽaNO

Foto: TASR/František Iván

V súčasnosti peniaze na voľnočasové vzdelávanie dostávajú mestá a obce, v ktorých dieťa zariadenie navštevuje. Podľa novely by prostriedky išli obci, kde má dieťa trvalý pobyt.

Bratislava 22. júna (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa už niekoľko rokov snaží ovládnuť financie určené na vzdelávanie, aby vykryli nedostatky vo financovaní samospráv. Tvrdia to poslanci NR SR Igor Hraško a Jozef Viskupič (OĽaNO).

ZMOS v stredu (20.6.) na tlačovej konferencii vyhlásil, že dotáciu na záujmové vzdelávanie pre deti mali dostať všetky obce a mestá. Peniaze by potom rozdelili medzi centrá voľného času, umelecké školy a iné záujmové krúžky, ktoré sa na jej území nachádzajú. Zmeny, ktoré požaduje ZMOS, obsahuje novela o financovaní škôl a školských zariadení z dielne ministerstva školstva, ktorá prešla pripomienkovým konaním. V súčasnosti peniaze na voľnočasové vzdelávanie dostávajú mestá a obce, v ktorých dieťa zariadenie navštevuje. Podľa novely by prostriedky išli obci, kde má dieťa trvalý pobyt.

"Podľa navrhovanej novely by si mali z normatívu určeného na vzdelávanie (aj mimoškolské) prilepšiť najmä obce, ktoré nie sú schopné či nemôžu alebo nechcú zriadiť školské zariadenie pre voľnočasové aktivity detí," vyhlásil Hraško. Dodal, že pre veľké samosprávy by zmena zákona do rozpočtu priniesla možno zanedbateľné číslo. Menším obciam by však mohla priniesť prísun nemalých financií. "V každom prípade deti ostávajú bokom a uberáme im financie na zmysluplné trávenie voľného času," domnieva sa Hraško. Novela podľa neho povedie k redukcii voľnočasových aktivít.

Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Výkonný podpredseda ZMOSu Jozef Turčány argumentuje, že obciam, ktoré nemajú centrá voľného času, chýbajú akékoľvek prostriedky na podporu voľnočasových aktivít svojich obyvateľov. "Dnes je miera nespravodlivosti v tom, že na tento systém dopláca viac ako 2750 obcí, ktoré chcú a musia platiť voľnočasové aktivity detí," povedal dnes Turčány pre TASR.

Zmena financovania aktivít detí a mládeže v spojitosti s ďalšími pripravovanými legislatívnymi zmenami týkajúcimi sa zamestnávania na dohody podľa Viskupiča ohrozuje fungovanie centier voľného času. "Mali by sme hlavne dbať na udržanie siete školských zariadení pre voľnočasové aktivity detí a nie reformovať fungovanie samospráv ich likvidáciou. Navrhovaná zmena uberá financie tam, kde sú potrebné z hľadiska budúcnosti našich detí a ich mimoškolských aktivít," domnieva sa Viskupič.

Ministerstvo školstva aj ZMOS sa zhodujú na tom, že súčasné financovanie mimoškolských aktivít je netransparentné a zneužíva sa. Jedno dieťa sa môže prihlásiť aj do viacerých voľnočasových zariadení u rôznych zriaďovateľov, ktorým štát platí.

"V súčasnosti štát pridelí na dieťa, ktoré absolvuje tri hodiny záujmového vzdelávania v centre voľného času u jedného zriaďovateľa, približne 192 eur, ale na dieťa, ktoré absolvuje po jednej hodine záujmového vzdelávania u troch rôznych zriaďovateľov centier voľného času, približne trikrát 192 eur, t.j. 576 eur," píše sa v dôvodovej správe k novele. Ministerstvo chce zabrániť viacnásobnému vykazovaniu jedného žiaka tým, že dieťa bude môcť do zbierania údajov uviesť len jeden zriaďovateľ základnej umeleckej školy, jazykovej školy, materskej školy alebo školského zariadenia v jednej základnej umeleckej škole, v jednej jazykovej škole, v jednej materskej škole alebo v jednom školskom zariadení.

Centrám voľného času budú po zmene zákona obce prideľovať peniaze podľa počtu obyvateľov s trvalým pobytom na území obce vo veku od päť do 14 rokov k 1. januáru kalendárneho roka, v ktorom sa zisťovanie uskutočňuje. Ministerstvo chce opatrením stabilizovať množinu detí, ktoré sa budú započítavať do počtu detí v CVČ.