Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

ZMOS: Európska charta miestnej samosprávy je na Slovensku porušovaná

Na archívnej snímke Michal Kaliňák, foto z archívu. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Špeciálnu pozornosť si podľa ZMOS-u zaslúži sústavné porušovanie eurocharty tým, že centrálna vláda nefinancuje zabezpečovanie preneseného výkonu štátnej správy tak, ako si to objednala.

Bratislava 2. mája (TASR) - Subsidiarita, decentralizácia, nezávislosť a partnerstvo zostali na Slovensku iba slovami, ktoré sú v praxi, v zmysle Európskej charty miestnej samosprávy, porušované. Vyhlásilo to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré sa v uplynulom období venovalo súladu charty so slovenským právnym poriadkom. So zisteniami sa chce obrátiť na prezidentku SR, predsedu Ústavného súdu SR a iniciuje aj návštevu monitorovacej skupiny Rady Európy.

Porušovania charty podľa združenia v praxi znamenajú, že samospráva zo svojich financií platí rozhodnutia prijaté centrálnou vládou. "Je to dlhoročný problém, ku ktorému máme vecnú analýzu s poukázaním na konkrétne príklady," uviedol ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Špeciálnu pozornosť si podľa ZMOS-u zaslúži sústavné porušovanie eurocharty tým, že centrálna vláda nefinancuje zabezpečovanie preneseného výkonu štátnej správy tak, ako si to v mestách a obciach objednala. "Sme svedkami toho, ako u nás neplatia iba originálne a prenesené kompetencie, ale máme vo svojej podstate aj neukotvené. Nikto sa k nim nehlási, ale komunál ich financuje. Najlepšie to vidíme v sociálnej sfére," uviedlo združenie.

Deinštitucionalizácia sa podľa zástupcov miest a obcí uskutočnila len z pohľadu prechodu kompetencií zo štátu na samosprávu, oblasť sociálnych služieb je originálnou kompetenciou. "Štát v minulosti neposkytol a v súčasnosti neposkytuje dostatočné finančné zdroje na financovanie sociálnych politík a zasahuje do kompetencií komunálu," podotkli zástupcovia miest.

ZMOS chce tieto zistenia predstaviť prezidentke SR Zuzane Čaputovej a aj predsedovi Ústavného súdu SR Ivanovi Fiačanovi. Zároveň iniciuje návštevu monitorovacej skupiny Rady Európy. Vo vzťahu k zahraničiu sa tejto téme mimoriadne venuje starosta obce Cífer Maroš Sagan, ktorý ZMOS zastupuje v európskych štruktúrach. "Zistenia na Slovensku sú mimoriadne vážne a tým, že sú kvantifikované a jasne pomenované rozpory, musíme konať," povedal s tým, že zistenia už boli predložené na zasadnutí monitorovacieho výboru Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy, tiež na jeho plenárnom zasadnutí.

Bývalý dlhoročný starosta bratislavskej Petržalky Vladimír Bajan, ktorý sa v minulosti dlhodobo venoval európskym štandardom a ich zosúladeniu so samosprávou na Slovensku, uviedol, že pristúpenie k eurocharte je veľmi vážny záväzok SR. Samotná podstata deľby verejnej správy na štátnu správu a samosprávu podľa neho nefunguje. Partnerstvo medzi samosprávou a orgánmi štátu pritom označil za kľúčový nástroj na fungovanie efektívnej verejnej správy.