Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

ZMOS: Na Slovensku má byť v roku 2021 zatvorených 21 skládok

Na archívnej snímke riadená skládka tuhého komunálneho odpadu Vlčie hory pri Hlohovci Foto: TASR - Daniel Veselský

Na Slovensku je podľa Kaliňáka 101 skládok odpadu, na ktoré sa v priemere ukladá milión ton odpadu ročne.

Bratislava 12. januára (TASR) - V roku 2021 má byť zatvorených 21 skládok na Slovensku. Envirorezort ich zatvorenie avizuje dlhodobo. Pre TASR to uviedol hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák s tým, že ZMOS opakovane žiadalo ministerstvo životného prostredia o predloženie stratégie, ako nakladať s odpadom v regiónoch, kde budú skládky zatvorené. Rezort mu však neodpovedal, podotkol Kaliňák.

"Po zatvorení skládok nastane situácia, že zvyšné skládky odpadu budú nadmerne zaťažené privážaným odpadom z okolia, ktorý mal skončiť na skládkach, ktoré budú zatvorené," uviedol Kaliňák. Doplnil, že z dôvodu prepravnej vzdialenosti sa pravdepodobne zvýši aj cena za odvoz odpadu na vzdialenejšiu skládku. Na Slovensku je podľa Kaliňáka 101 skládok odpadu, na ktoré sa v priemere ukladá milión ton odpadu ročne.

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia v novembri minulého roka pre TASR pripustil, že niektoré skládky by sa mali zatvoriť a ich počet nebude zanedbateľný. Ak by sa skládky nezatvorili, tak by Slovensku hrozili hospodárske škody. Za každú nezatvorenú skládku by v prvom dni mala SR dostať pokutu dva milióny eur, povedal minulý rok riaditeľ sekcie environmentálneho hodnotenia a odpadového hospodárstva Michal Bakyta.