Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ZMOS navrhuje vybudovať na Slovensku sieť zberných dvorov

Na archívnej snímke podpredseda ZMOS Radomír Brtáň. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Brtáň však podotkol, že treba podporiť aj edukáciu a osvetovú činnosť, aby obyvatelia začali o odpadoch uvažovať inak ako za posledných 20 rokov.

Oravská Polhora 29. novembra (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) navrhuje vybudovať na Slovensku sieť zberných dvorov, ktoré by fungovali ako lokálne centrá triedeného zberu komunálnych odpadov. Vzniknúť by mali v čo najväčšom počte miest a obcí. Vyplýva to z analýzy odpadového hospodárstva, členovia ZMOS-u ju predstavili v pondelok v Oravskej Polhore.

Postupné zvyšovanie cien za skládkovanie a zatváranie skládok na Slovensku združenie označilo za veľký problém. Prvý podpredseda ZMOS-u Radomír Brtáň upozornil, že vo viacerých prípadoch sa bude komunálny zmesový odpad na skládku prevážať aj niekoľko stoviek kilometrov, čo so sebou nesie uhlíkovú stopu. "Navrhujeme, aby kapacity, ktoré sú vytvorené na Slovensku v súvislosti so skládkovaním odpadu, boli povolené dovtedy, kým kapacita vydrží a dokedy skládka nebude úplne zaplnená," uviedol.

Brtáň zdôraznil, že rešpektujú zvyšovanie cien za skládkovanie. Podotkol však, že treba podporiť aj edukáciu a osvetovú činnosť, aby obyvatelia začali o odpadoch uvažovať inak ako za posledných 20 rokov. Ako prvá by podľa neho mala nastať prevencia vzniku odpadu. "Ak nejaký odpad vznikne, musíme sa v domácnostiach sústrediť na to, aby zložky, ktoré sa dajú vytriediť, išli na triediacu linku prostredníctvom fungujúceho a komfortného systému v obciach. Na to môže slúžiť aj vytvorenie zberných dvorov, tie vo veľa obciach chýbajú," priblížil prvý podpredseda ZMOS-u.

Za ďalší problém združenie považuje výnimku, ktorá hovorí o stopercentnom kompostovaní v rámci obcí. V určitých prípadoch by podľa ZMOS-u mala legislatíva voliť benevolentnejší prístup. "Nie vždy sa dá dosiahnuť sto percent. V rámci obce sa môžu nájsť ľudia, ktorí nechcú akceptovať tento systém," vysvetlil Brtáň. Doplnil, že samospráva by sa potom mohla dostať do problémov pri prípadných kontrolách zo strany Slovenskej inšpekcie životného prostredia.