Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

ZMOS novým projektom posilní spoluprácu a značku Municipálna V4

Michal Kaliňák, archívna snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

V spolupráci s partnerskými združeniami v ostatných krajinách V4 chce ZMOS prostredníctvom plánovaných workshopov poukázať na výhody spolupráce vo viacerých oblastiach.

Bratislava 25. októbra (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) bude v nasledujúcich dvoch rokoch realizovať projekt Cezhraničná spolupráca pre partnerstvo a prosperitu. Ideou aktivity, podporenej Medzinárodným vyšehradským fondom, je prispieť k transferu skúseností na úrovni krajín V4 a budovať značku Municipálnej V4.

"Projekt reflektuje na doterajšie viacročné aktivity združenia na úrovni samospráv V4, ale aj na skutočnosť, že na Slovensku máme zo 79 okresov 36, ktoré sú prihraničné a žije v nich 48 percent obyvateľov. Okrem toho, podľa reprezentatívnych prieskumov ZMOS polovica slovenských miest a obcí spolupracuje so samosprávami v susedných štátoch," objasnil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

V spolupráci s partnerskými združeniami v ostatných krajinách V4 chce ZMOS prostredníctvom plánovaných workshopov poukázať na výhody spolupráce vo viacerých oblastiach. "Témami, na ktoré sa aktivity zamerajú, sú energetická efektívnosť, smart agenda, cestovný ruch i rozvoj komunálnych firiem. Spoločné aktivity sa budú venovať aj inšpiratívnym príkladom dobrej praxe," priblížil Kaliňák.

Upozornil, že projekt nadviaže na aktivity, ktoré ZMOS organizuje i vo vzťahu k mestám a obciam na Ukrajine a ktoré sa orientujú na transfer skúseností zo Slovenska a ďalších krajín V4 v oblasti decentralizácie, nastavovania verejných politík, spolupráce samospráv na cezhraničných projektoch, a tiež v podpore projektového manažmentu.