Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Obciam meškali dotácie z Envirofondu na vodovody a kanalizácie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Podmaník

Predošlú radu Envirofondu kritizoval Budaj za netransparentnosť pri udeľovaní dotácií, hovoril o politickom a straníckom protekcionizme.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Obciam, ktoré žiadali o dotácie na vodovody a kanalizácie, meškali financie z Environmentálneho fondu. Pre TASR to uviedol hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák. Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) pred časom povedal, že všetky žiadosti podpísal a peniaze z fondu by mali obciam prísť čo najskôr.

Meškali financie na dotácie, na súťaže, ktorých odmeny pre samosprávy boli poskytnuté prostredníctvom Envirofondu. Kaliňák tvrdí, že žiadosti o financie boli schválené v marci 2020. „Do výmeny vedenia Envirofondu, čiže do začiatku augusta 2020, neboli poskytované obciam žiadne finančné prostriedky. Reálne sa pristúpilo k podpisu zmlúv až v septembri 2020,“ konštatuje.

Nepodpisovaním schválených žiadostí podľa neho dochádza k skracovaniu obdobia plnenia projektov. Mnohé z nich sú okrem zmlúv s dodávateľmi viazané na množstvo ďalších ukazovateľov, napríklad vegetačné obdobie a podobne, priblížil Kaliňák. Hovorca pokračuje, že podľa dostupných informácií 26 obcí na Slovensku, ktorým bola v marci schválená dotácia na budovanie vodovodov a kanalizácie, ešte nedostalo financie z fondu.

„Finančné prostriedky, ktoré mali byť poskytnuté obciam, sú na rôzne účely, či už na rozšírenie kanalizácie, alebo výstavbu úplne novej kanalizácie. Maximálna výška finančných prostriedkov pre jedného oprávneného žiadateľa – obec – je 200 000 eur,“ podotkol Kaliňák.

Budaj nedávno skonštatoval, že bývalý riaditeľ Envirofondu Peter Kalivoda mu nepredkladal veci na podpis. V auguste ho odvolal, riadením fondu je dočasne poverená Timea Sujová. „Čo bolo odsúhlasené, bolo mnou podpísané, a mali by tie peniaze tiecť čím skôr,“ deklaroval minister.

Predošlú radu Envirofondu kritizoval Budaj za netransparentnosť pri udeľovaní dotácií, hovoril o politickom a straníckom protekcionizme. Ministerstvo životného prostredia podalo v auguste trestné oznámenia, keď v rámci auditu zistilo, že niektorí pracovníci navádzali starostov obcí na predkladanie vedome nepravdivých informácií v rámci projektov financovaných z dotačných schém Envirofondu.