Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Slovensko

ZMOS odmieta prijatie krízového plánu ministerstva školstva

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zatiaľ však k žiadnej zmene predmetnej skutočnosti nedošlo, uviedli z rezortu.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) nesúhlasí s prijatím krízového plánu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR v rámci plánu obnovy vládou SR. TASR o tom informovala ústredná riaditeľka kancelárie Zuzana Špačeková. MŠVVaŠ v tejto súvislosti pre TASR reagovalo, že k žiadnej zmene zatiaľ nedošlo.

"Ak ministerstvu školstva budú zadané krízové opatrenia pre Plán obnovy a odolnosti SR, bude o tejto skutočnosti komunikovať po rokovaní vlády podpredsedníčka vlády spolu s ministrom školstva. Zatiaľ však k žiadnej zmene predmetnej skutočnosti nedošlo," uviedli z rezortu.

ZMOS zdôraznilo dôležitosť dôkladného posúdenia realizovateľnosti legislatívnych zmien v oblasti školstva. Nesúhlasí s tým, aby sa tieto zmeny prijímali len z dôvodu naplnenia termínov plánu obnovy. "Dnes krátko po parlamentných voľbách, keď sa kreuje nová vláda, vnímame urýchlené prijímanie krízového plánu pre rezort školstva len z dôvodu, aby sa stihli termíny, ako extrémne nezodpovedné," upozornila Špačeková.

Žiada, aby odchádzajúca vláda neprijímala žiadne záväzné rozhodnutia, nezaväzovala budúcich predstaviteľov a nechala im priestor na vlastné rozhodnutia. Odmieta tiež argumentáciu prepadnutia verejných zdrojov namiesto dokončenia nastavania zmien v oblasti primárneho vzdelávania. Zdôraznila, že plán obnovy nezohľadňuje zachovanie kompetencií miest a obcí.

Špačeková pripomenula, že ZMOS už od začiatku upozorňuje na nepremyslenosť a nerealizovateľnosť viacerých míľnikov zmien v oblasti školstva, ktoré vyplývajú z plánu obnovy. "Viaceré jeho míľniky sú nepremyslené, neodkonzultované so zriaďovateľmi, ktorými sú zväčša mestá a obce, a v stanovených termínoch nerealizovateľné," dodala.